НАЧАЛО » ��������������

Биволъ: МВР и Прокуратурата засекретиха биткойни за 4 милиарда лева

От изданието за разследваща журналистика настояват МВР да даде публичност на информацията как се управлява и съхранява този ресурс, който много лесно може да бъде присвоен

fb
3E news
fb
29-11-2017 10:29:00
fb

В деня, в който криптовалутата биткойн премина психологическата граница от 10 000 долара, МВР отказва да каже как се разпорежда с 213 519 биткойна, конфискувани в рамките на операция ПРАТКА/ВИРУС срещу митнически измамници, пише онлайн платформата за разследваща журналистика Биволъ.

Международната правоприлагаща служба SELEC е съобщила за конфискуването на такава сума от криптовалутата е от 29 май. Иззетите биткойни се оценяват по тогавашния курс на 500 милиона долара.

Междувременно беше създадена криптовалутата Bitcoin Cash, като всеки притежател на Bitcoin получи същото количество Bitcoin Cash. Сега Bitcoin Cash струва над 1500 долара. По днешния курс 213 519 BTC (плюс още толкова Bitcoin Cash) достигат внушителната сума от 2,45 милиарда долара, или над 4 милиарда лева, уточняват от изданието.

В тази връзка от Биволъ задават на МВР въпроси с цел да се даде публичност на информацията как се управлява и съхранява този ресурс, който, по мнението на авторите, много лесно може да бъде присвоен.

Авторите на разследването подчертават, че евентуални злоупотреби могат да бъдат предотвратени, като за това е достатъчно да се публикуват публичните ключове на портфейлите, в които са складирани биткойните. От вътрешното министерство обаче са отказали да направят това.

Аргументът на ведомството да откаже да предостави обществена информация е, че исканите данни представляват конкретна информация от разследване по наказателно производство – следствено дело по описа на Следствен отдел към Специализирана прокуратура, която ръководи разследването, съобщава изданието.

Не е ясно обаче какво пречи да се публикуват публичните ключове, след като информацията за конфискуваните биткойни вече е споделена официално с международната институция SELEC, коментират авторите. Според тях една от хипотезите е, чче МВР е заблудило международните партньори, подавайки грешна информация за сезираните биткойни. Ако липсват обаче частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на практика са неизползваеми и няма как да се твърди, че са сезирани, твърдят от Биволъ.

Най-голямата потвърдена конфискация на криптовалути до момента е 144,336 биткойна, след като ФБР разби сайта „Пътя на коприната“. Биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара.

Целия текст можете да прочетете на: https://bivol.bg/mvr-zdoi-bitcoins.html.

биткойни
МВР
криптовалута
Биволъ
съхраняване
публични ключове на портфейлите
злоупотреби
България
конфискувани биткойни
международната институция SELEC
По статията работи:

Галина Александрова