НАЧАЛО » ��������������

Янилин Павлов: Да се борим да съхраним Брикел, работните места или екологична инициатива не е популизъм, а кауза

Процесът на трансформация на Брикел едва сега започва, казва изпълнителният директор ТЕЦ Брикел

fb
3E news
fb
15-09-2020 11:09:20
fb

Г-н Павлов, изненадахте ни с призива за подкрепа на инициативата на г-н Белев, свързана с Натура 2000...

- Ами точно във въпроса  Ви е разковничето. Първо и най – важно, тази година България може да е големият победител в европейската награда Натура 2000. България може и трябва да бъде отличена за екологична кауза според нас. И това е инициатива, която можеше да получи повече гласност. От внушенията, които се правят в обществото излиза, че ние живеем в най – мръсната държава и всички някак си организирано нехаем, а това не е вярно. Смятам, че хората трябва да знаят за смислинети инициативи на еколозите, зелените хора и бизнеса. Смятам също, че подобряването на качеството на въздуха и околната среда, в която живеем е процес, а не еднократно действие, което някой трябва днес да направи.

Какво общо има Брикел с Натура 2000..Вас ви обвиняват често, че замърсявате...

- Няма нищо общо, разбира се. Смятаме, че всеки може да отдели 2 минути да гласува за България.

Колкото до замърсяването, никога не съм твърдял, че на този етап едно въглищно производство може да бъде чисто и щадящо природата. Процесът на трансформация на Брикел едва сега започва. Но нашето желание и нашите усилия това да се случи са налице. Не стоим със скръстени ръце и не чакаме нещо от самосебе си да се случи. Работим с еколози, инженери и енергетици да постигнем най – добрия резултат – и от гледна точка на техническите възможности и подобряване на екологичните параметри и от гледна точка на цената, която бихме постигнали на крайния си продукт – енергията

Това означава ли, че сте сближили позицията си с еколозите?

- Когато каузата е българска, аргументирана и разумна, бизнесът може да работи с всички зелени организации. Освен това ние винаги сме били отворени за работа със зелените хора, стига да имат конструктивни и градивни предложения. Ако просто викат под прозореца ни разрушете Брикел и го превърнете в офис сграда или търговски център – в това няма смисъл. Няма как с такива хора да седнем на една маса и да разглеждаме възможностите. Не, че не сме правили опити да каним и тези, които критикуват по принцип, да им покажем аргументите си, но те не искат да чуят. На по-младите хора ще кажа, че България я е имало няколко века. През това време сме натрупали и богата история и много мъдрост. Не можем и не трябва да разрушим и отречем всичко, постигнато от поколенията преди нас. Това не означава да не отговаряме на предизвикателствата на новото време, а да работим с разум.

Казахте, че голяма част от екипа на Брикел вече са гласували за това България да стане победител в Натура 2000. Другата част от екипа не подкрепя ли проекта?

- Може би е по – коректно да кажа някаква част от екипа, а не голяма част. Проблемът е, че да гласуваш се изисква да имаш фейсбук страница и мейл. За младото поколение може би ще звучи невероятно някой да няма, но при нас работят много хора, които наистина нямат. Те са уникални специалисти и за Брикел е чест, че разполага с такъв екип, което не означава, че всеки от тях ходи с лаптоп или таблет. Промяната, за която говоря, означава не само инвестиции в екология, а и процес на преквалификация и увеличаване на знанията и възможностите на част от тези хора. За миньорите, с които ние сме едно семейство, бъдещето е още по трудно, защото означава смяна на професията.

Иначе ние вероятно не знаем достатъчно за проекта Натура 2000, но осъзнаваме, че е важно България да увеличава своята популярност с положителни каузи и новини и  затова го подкрепяме и призоваваме хората също да го направят.

Рискувате да ви обвинят в популизъм.

- Готов съм да поема този риск, ако популизъм означава да призовеш към солидарност за чисто български градивни каузи. Не смятам, че в това Брикел да се бори да съхрани енергопроизводството, работните места или да подкрепи екологична инициатива има популизъм, а кауза. Българска кауза.

Линк за гласуване:

https://natura2000award-application.eu/finalist/4291

Гласът Ви се отчита след като потвърдите съобщението в електронната си поща.

ТЕЦ Брикел
трансформация
опазване на околната среда
По статията работи:

3E news