НАЧАЛО » ��������������

Красин Димитров: Широколентовият достъп е предимство в развитието на аутсорсинга

България е втора в Европа и пета в света в класацията на най-привлекателните аутсорсинг дестинации

fb
3E news
fb
11-12-2013 06:12:00
fb
Качеството и бързината на широколентовия интернет у нас е едно от конкурентните предимства на България, що се отнася до развитието на аутсорсинг сектора в странта. Имаме една от най-високоскоростните връзки не само в Европа, но и в света и това привлича чуждестранните инвеститори да позиционират тук своите звена, особено онези, които са в IT сектора. Това изтъкна зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по времена форума "Възможности и предизвикателства на секторите Business Process Outsourcing (BPO) и Shared Service Centers (SSC) в България".

С 5 на сто ще е ръстът на БВП, ако бъде въведено е-управление и по-голямо разнообразие от електронни услуги, подчерта Димитров, позовавайки се на проучвания по темата. А щом това доказано привлича чуждестранните инвеститори, приоритет на страната е да се подобри максимално цифровата инфраструктура, стана ясно още от думите му.

Доразвивайки тази теза, Илия Кръстев от Българската аутсорсинг асоциация (БАА), коментира, че в страните от Западна Европа най-големият клиент на аутсорсинг индустрията е държавата, докато тук тя изобщо не ползва такъв тип услуги. Въведе ли се обаче е-управление и някои административни услуги се поверят на аутсорсинг компании, това ще се отрази изключително благоприятниятно и за нас, и за държавата, смята той.

От една страна, тази работа не изисква задълбочени познания или владеенето на три езика например, което ще позволи на повече млади хора да бъдат заети. А веднъж влязат ли в аутсорсинг компания, тя ще инвестира в тях, секторът ще се стимулира и ще се повиши конкурентоспособността. От друга страна, почти съм убеден, че услугата ще се извършва далеч по-качествено.

Припомняме, че миналата седмица БАА представи данни от проведеното социологическо проучване, според което аутсорсинг секторът е един от най-бързо развиващите се у нас, а до няколко години броят на заетите в него се очаква да нарасне 3 до 4 пъти. Само в столицата например потенциал да се развият в тази индустрия имат около 88 000 младежи на възраст между 18 и 35 години. Подобни изследвания ще бъдат проведени и в други градове из страната като Пловдив, който също крие много възможности в тази посока.

Едно от основните затруднения пред компаниите е свързано с качеството на образованието, което много често се разминава с изискванията на бизнеса. Другият проблем е по отношение на оперативните програми, които не отговарят на нуждите или на темпото на работа на аутсорсинг организациите.

Лично моята компания е правила 4 проекта по оперативни програми и 2 от тях спряхме преждевременно, коментира Кръстев. Единият беше заради тромавата реакция на администрацията, която беше толкова бавна, че по-скоро трябваше да се промени стратегията на компанията, отколкото да дочакваме те да оценят или да дадат първи плащания по договорите. По този начин вместо да повишим конкуретоспособността си, я намляваме. Другата причина да не работим по оперативните програми е, че онези, които са свързани с развитието на човешките ресурси, не таргетират нашия сектор, посочи още той.

Цифрите все пак недвусмислено сочат, че аутсорсинг индустрията има голям потенциал за развитие у нас. За последните 4 години тя е отбелязала 19% ръст и ако се запази темпът на развитие, то към 2018 г. може да се очаква броят на заетите да стигне 45 000, като за сравнение в момента в сектора работят към 22 хиляди души.

Има обаче резон индустрията да бъде и стимулирана от държавата. Приходите, които е генерирала през 2010 г. са общо 450 млн. евро. Година по-късно те възлизат на 448 млн. евро, а през 2012 г. се покачват на 498 млн. евро. Още повече, България е втора в Европа и пета в света в класацията на най-привлекателните аутсорсинг дестинации. Пред нашата страна се нареждат държавите Индия, Индонезия, Естония и Сингапур, изтъкна на свой ред и зам.-министърът.

Димитров увери, че икономическото ведомство обсъжда с бизнеса и университетите различни възможности как да бъде стимулирана аутсорсинг индустрията. Основните мерски според него трябва да се насочат към привличането на чуждестранни компании, които да пренесат свои структури у нас. В тази връзка той подчерта, че министерството вече работи по-активно с Българската агенция по инвестициите.

В следващите 10 години страната ни може да развие потенциала си и да развенчае митовете за липсата на подготвени кадри и лошия инвестиционен климат. Напротив, 73% от гимназистите изучават и владеят по два чужди езика, а благоприятният данъчен режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нареждат сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции.По статията работи:

Галина Александрова