НАЧАЛО » ��������������

Ученици от Якоруда участват във виртуална Европейска младежка среща на върха по въпросите на климата

fb
3E news
fb
18-03-2021 05:29:49
fb

Ученици от гимназия "Свети Кирил и Методий" в Якоруда ще участват в Европейската младежка среща на върха за климата, която ще се проведе онлайн на 18,19 и 20 март 2021 г. Проявата се организира от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и ще следва модела на Конференция на ООН по изменението на климата (COP).

След като беше отменено поради избухването на епидемията от COVID-19 през март 2020 г., водещата проява на Комитета „Твоята Европа, твоето мнение!“ (YEYS) ще се проведе на 18 и 20 март 2021 г. Ученици от 33 средни училища в цяла Европа ще се срещнат, за да обсъдят най-добрите начини за опазване на околната среда, като използват мотото „Нашият климат, нашето бъдеще!“

Списъкът с участващите училища е достъпен тук.

На закриването на 19 март участниците ще имат възможността да разговарят с Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт, и с председателя на ЕИСК Криста Швенг. Заместник-председателят на ЕИСК и експерт по екологосъобразна икономика Килиан Лохан ще председателства проявата.

Над двеста ученици на възраст между 16 и 18 години и над 30 учители ще участват във виртуалната среща YEYS за 2021 г. Целта на проявата е да бъдат чути новаторските идеи на учениците за справяне с настоящата криза в областта на климата и да се постигне напредък към реализирането на целта ни за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. От учениците ще се изисква да представляват сектор, промишленост или блок от държави и да преговарят помежду си. Те ще обсъдят своите предложения, като използват за модел Конференция на страните (COP) по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата.

Представители на международни младежки организации като Ануна де Вевер, белгийски активист в областта на климата, ще им помогнат да превърнат идеите и предложенията си в конкретни препоръки. Тези препоръки ще бъдат изпратени от ЕИСК на лицата, които изготвят политиките в областта на околната среда в международен план, и ще бъдат обсъждани на конференции в цяла Европа през годината.

На 20 март, събота, в съответствие с модела на Конференция на страните, ЕИСК ще проведе съпътстваща публична проява за младите хора на живо в социалните медии, озаглавена „Проектиране на системна промяна“. Събитието ще събере няколко млади експерти, активисти и инфлуенсъри, които ще споделят своите знания и експертен опит в областта на изменението на климата в контекста на системните промени. Това ще предостави на младата аудитория ценна нова информация и  възможността за изразяване на техните възгледи и идеи.

„Твоята Европа, твоето мнение!“ (YEYS) се организира от Европейския икономически и социален комитет – гласът на гражданското общество в Европа YEYS е емблематичната проява на Комитета, предназначена за младите хора, стартирала през 2010 г., която цели да свърже най-младите граждани на Европа с Европейския съюз.

Всяка година ученици на възраст между 16 и 18 години от всички държави членки на ЕС и страните кандидатки (Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция) идват в Брюксел за два дни и изготвят съвместно резолюции, които след това се предават на институциите на ЕС. В тези резолюции те изразяват своите идеи, предложения и надежда за бъдещето си като европейски граждани. Всички средни училища в Европа могат да кандидатстват, за да изпратят трима ученици, които да участват в YEYS. Посредством тази инициатива ЕИСК цели да гарантира, че вижданията, опитът и идеите на по-младите поколения на Европа се вземат предвид в процеса на изготвяне на политиките на ЕС.

Допълнителна информация за YEYS 2021 можете да намерите на официалната страница на проява

Европейска младежка среща
ЕК
Европейски икономически и социален комитет
климат
училища
Якоруда
изменения на климата
ООН
По статията работи:

3E news