НАЧАЛО » ��������������

Започва нова индустриална революция в ЕС

Европа е водеща и продължава да се позиционира като глобален двигател за иновациите, смята германският министър на околната среда

fb
3E news
fb
15-07-2021 11:07:39
fb

Германското министерство на околната среда обяви новите предложения на ЕС за реформа на климатичната и енергийна политика на общността като „не по-малко от нова индустриална революция в Европейския съюз“.Изчерпателното предложение на Европейската комисия за въвеждане на общността в съответствие с новата му цел за 2030 г. за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 процента - пакетът „Адаптиране за 55” - включва нова система за търговия с емисии за транспорт и сгради, забрана за продажби на замърсяващи автомобили от 2035 г., по-амбициозни планове за разширяване на възобновяемите енергийни източници и цена на трансграничните въглеродни емисии при вноса на стоки.

Представянето започва няколко години трудни преговори между държавите-членки и Европейския парламент, преди да бъдат приети окончателните реформи. Предложените промени биха повлияли силно на националните политики и живота на гражданите в целия Европейски съюз. Clean Energy Wire събира първите реакции от германските заинтересовани страни.

Цялостният пакет „не е нищо по-малко от нова индустриална революция в Европейския съюз“, заяви държавният секретар в министерството на околната среда Йохен Фласбарт в първата реакция на германското правителство.

Сега предложенията ще бъдат обсъждани между държавите-членки и с Европейския парламент в продължение на месеци - или дори години. Ефектите върху националните политики и живота на гражданите трудно могат да бъдат оценени изцяло, тъй като Европейският съюз е настроен да трансформира всеки ъгъл на своята икономика.

„Днес Европейската комисия представи изчерпателен пакет от мерки, който отговаря на основните ни цели“, заяви министърът на околната среда на Германия Свеня Шулце в свое изявление. „По този начин действията по климата се превръщат в централен европейски проект за бъдещето. [...] Европа е водеща и се позиционира като глобален двигател за иновациите. “ Тя каза, че сега правителството ще разгледа предложенията на Комисията „задълбочено, но също така бързо и конструктивно“. „Със сигурност ще има интензивни преговори и ние ще направим всичко възможно, за да гарантираме постигането на амбициозно, справедливо и основано на солидарност споразумение“, сподели Шулце. Редица експерти споделят именно това мнение, че инвестициите в иновации ще са ключът към зеления преход на Европа.

„Ще обърна специално внимание на три аспекта в преговорите: Първо, амбицията трябва да е правилна: При всички промени в пакета трябва да е ясно, че целта, договорена в Закона за климата, ще бъде надеждно постигната. На второ място, трябва да има справедливост и солидарност: По-малките доходи или по-специално структурно слабите региони се нуждаят от подкрепа по пътя към климатичната неутралност. Защитата на климата ще успее само ако е направена по социален начин. Трето, Европа трябва да поеме по този път заедно. Националните самостоятелни усилия няма да доведат до постигане на целите.

Имаме нужда от координирано, масивно разширяване на слънчевата и вятърната енергия от Северно море до Средиземно море. Става въпрос за мрежа от зарядни станции по всички европейски магистрални пътища и вълна от обновяване от Лисабон до Букурещ и от Турку до Катания. Постигането на неутралност при парниковите газове сега е работа за всички нас. ", категоричен бе министърът.

Европейската комисия представи цялостен пакет, който „не е нищо по-малко от нова индустриална революция в Европейския съюз“, заяви държавният секретар в министерството на околната среда Йохен Фласбарт. Това би изисквало много по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и скоростно преминаване към климатично-безопасни индустриални процеси. Германия вече е поставила правилните рамкови условия с неотдавнашната реформа на Закона за действие в областта на климата. Фласбарт заяви, че германското правителство ще има определени фокуси за предстоящите преговори: „Преди всичко ще подчертаем значението на надеждното и безопасно постигане на целите за опазване на климата в целия ЕС.

Нуждаем се от сближаване на политиките за опазване на климата в държавите-членки. [...] Ние също така ще гарантираме, че конкурентоспособността на нашата индустрия се засилва и не отслабва в процеса на трансформация. Ще се погрижим също така целият пакет да е базиран на солидарност и да е социален. Това се отнася до различните индустрии, региони и граждани”. Tой добави, че пакетът на Европейската комисия предлага да се увеличи целта до 2030 г. за дела на възобновяемите енергийни източници от 32 на 40 процента. "Но това не би трябвало да е обвързващо за държавите-членки. Мисля, че това е нещо, което трябва да бъде обсъдено, защото трябва да гарантираме, че възобновяемите енергийни източници постигат напредък във всички държави-членки."

„Европа в момента е първият континент, който представя цялостна архитектура, отговаряща на нашите климатични амбиции. Имаме целта, но сега представяме нашата пътна карта как да стигнем до там. Нашият пакет има за цел да комбинира намаляването на емисиите с мерки за опазване на природата и да постави работни места и социален баланс в основата на тази трансформация“, обясни и президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Министърът на икономиката на Бавария, където се произвеждат автомобилите на BMW и Audi, предупреди, че твърде строгата климатична политика може да застраши автомобилната индустрия. "Не трябва да има втори Детройт в Бавария", категоричен бе Хуберт Айвангер. Трансформацията към мобилност без емисии трябваше да стане без икономически спад. „Прекалено амбициозните ограничения вредят на водещите европейски индустрии. И индустрия, която е достигнала дъното, вече няма да може да произвежда устойчиво“, категоричен бе министърът. Той призова за отвореност към всички технологии, вместо да се фокусира върху електронната мобилност. „Ограничаването на новите превозни средства до нулеви емисии ще принуди производителите на автомобили да предлагат на пазара само електрически превозни средства. [...] Модерен двигател с вътрешно горене със синтетично, не-изкопаемо биогориво или зелен водород през горивната клетка е по-благоприятен за климата, отколкото чист автомобил с акумулаторни батерии с електричество на въглища от европейския енергиен микс“, категоричен бе Айвангер.

Огромни предизвикателства

Пакетът представлява „огромно предизвикателство за компаниите в Европа“, добавят от Германската асоциация на химическата промишленост (VCI). „Изправени сме пред вероятно най-голямата трансформация на икономиката от началото на индустриализацията,“ каза управляващият директор Волфганг Гросе Ентруп. Европа трябваше не само да бъде модел за подражание на трансформацията, но и да осигури просперитет и конкурентоспособност на индустрията. „Компаниите се нуждаят от ефективна защита срещу нелоялна конкуренция. В противен случай вместо климатично неутрална европейска индустрия съществува риск от климатично неутрална Европа без промишленост. " По отношение на плановете за трансграничен въглероден данък той допълни: "Сигналите от нашите международни търговски партньори са ясни: лабораторен експеримент на ЕС с граничните данъци е опасен и вече е обречен на провал."

Германската индустриална инициатива за енергийна ефективност (DENEFF) приветства предложената реформа на Директивата за енергийна ефективност, която ще даде на компаниите в цяла Европа по-голяма сигурност при планирането на инвестициите в енергийна ефективност. Ръководителят на DENEFF Кристиан Нол каза, че пакетът идва в точния момент. „Приоритизирането на инвестициите в енергийна ефективност ще постави икономическото възстановяване от коронавирусната криза по устойчив път. Разчитаме на новото германско правителство да прокара въпроса по-енергично в Европа и Германия. "

Германската офшорна вятърна енергийна асоциация BWO заяви, че пакетът предоставя "решаващ импулс" за съживяване на икономиката след пандемията, съчетан с растеж и намаляване на емисиите. "Колкото по-бързо започнем необходимата трансформация, толкова повече климатът и икономиката ще имат ползи от това", казаха от асоциацията. Офшорните проекти за вятърна енергия ще дадат ярък пример за важността на международното сътрудничество и планиране за постигане на климатичните цели и създаване на условия за европейска енергийна система, основана на чиста енергия.

В предложенията на Комисията липсват „конкретни инструменти и реалистични цели“, каза Йоахим Руквид, президент на Германската фермерска асоциация (DBV). „Предвидените цели за въглеродно поглъщане от горите е малко вероятно да бъдат постижими поради климатичния стрес, който вече е възникнал в горските площи. Руквид призова за преоценка на въздействието на емисиите на метан „като краткотраен парников газ“ от животновъдството.

Важно е пакетът „Адаптиране за 55“ да е на масата, за да подкрепи целите на ЕС за климата с конкретни мерки, каза президентът на Германска федерация за възобновяема енергия Симон Питър. „За съжаление Директивата за възобновяемите енергийни източници не предлага задължителни цели за разширяване на ниво държава-членка“, каза тя. „Пакетът „Адаптиране за 55“ може да бъде от централно значение като лост за ускорено разширяване на възобновяемите енергийни източници. Въпреки това, при 40%, делът все още е под необходимата и осъществима цел от поне 45% възобновяеми енергийни източници до 2030 г. По този начин ЕС рискува да пренебрегне защитата на климата и закъснялата модернизация на икономиката си“. Тя добави, че пакетът оставя „отворени флангове за продължителното използване на изкопаеми енергии“.„Предполагаемите необходими мостове като син водород и синтетични горива, произведени от изкопаеми горива, циментират остаряла енергийна система чрез прекалено дълги периоди на подкрепа“.

Със своя пакет за климата Европейската комисия „увековечава статуквото на нелоялно споделяне на тежестта в опазването на климата“, казват от Федерацията на германските потребителски организации. Организацията приветства подобренията в правата на потребителите в сектора на топлофикацията и разширяването на мерките за енергийна ефективност, но казва, че дизайнът на системата за търговия с емисии е „погрешен от гледна точка на потребителите“.  Докато парите са предназначени да помогнат на големите компании да станат климатично неутрални, „възвръщаемостта при потребителите зависи от добрата воля на страните членки“, казва Томас Енгелке, ръководител на енергийния и строителния екип на потребителската организация.

Всеобхватният пакет е опит да се подкрепят амбициозните цели с „цялостна архитектура“, обясни и ръководителят на Германската енергийна агенция dena Андреас Кулман. Пакетът ще „оформи дебата за европейските, а също и съответните национални политики в областта на климата през следващите години“. Той нарича предложената нова система за търговия с емисии при транспорта и сградите, заедно с трансграничния механизъм за въглеродните емисии са „най-вълнуващите елементи“ на пакета. „Много ще зависи от конкретния дизайн и успеха на тези аспекти, по-специално за европейската индустриална политика, но също и за социалното сближаване по пътя към климатичната неутралност“.

„Пакетът„ Адаптиране за 55 “ върви в правилната посока, той е закъснял. Имаме нужда от още по-високи цели за намаляване на емисиите, още мерки, особено при целите за разширяване на възобновяемите енергийни източници.  Това обясни Клаудия Кемферт, енергиен икономист в Германски институт за икономически изследвания. Посоката е правилна, но все още има празнина в амбициите и изпълнението “, написа Кемферт в Twitter. „Германия трябва да играе ключова роля и трябва да бъде едновременно движеща сила и посредник. Защитата на климата създава огромни икономически възможности. Европа най-накрая създава подходяща рамка за това. Разходите за бездействие са много по-големи от разходите за действие. "

„Комисията основателно предлага значително укрепване на системата на ЕС за търговия с емисии в основата на нейния пакет Адаптиране за 55, заяви и Матиас Бък, директор Европейска енергийна политика в анализаторската компания Agora Energiewende. Постигането на целите на ЕС за климата при транспорта и сградите изисква комбинация от по-строги стандарти и минимална общоевропейска цена на въглеродните емисии в двата сектора. Цените на въглерода в енергийния сектор скоро ще се повишат над 50 EUR / т CO2, което означава поетапно премахване на въглищата в целия ЕС до 2030 г. Политиците и заинтересованите страни трябва спешно да се подготвят за предстоящия бърз преход. "

„Пътят към климатичната неутралност ще бъде напълно успешен само ако екологичната цялост и социалната и разпределена справедливост вървят ръка за ръка. По този начин Agora приветства създаването на социален фонд, който да гарантира, че неговото предложение за Адаптиране до 55 ще доведе до по-голяма социална солидарност с предложението на Комисията по темата. Фондовете трябва да използват допълнителни приходи от ценообразуването на въглеродните емисии за финансиране на национални програми за инвестиции в чиста инфраструктура и да предоставят целенасочена подкрепа за уязвими домакинства и държави-членки с по-ниски доходи“, уточни още Бък.

Повече подробности по предложения пакет от мерки можете да намерите тук.

ЕК
зелен преход
иновации
Пакет от мерки
Германия
По статията работи:

Георги Велев