НАЧАЛО » ��������������

България и още шест държави се противопоставят на правилата за зелени инвестиции на ЕС

fb
3E news
fb
09-06-2021 09:06:04
fb

Планираните от ЕС правила за зелените инвестиции са изправени пред нови предизвикателства тази седмица, след като седем държави поставиха под въпрос използването им в публичните разходи. В същото време зелени организации се опитват да забавят одобряването на правилата. През април ЕС публикува първата част от своята "таксономия" за устойчиво финансиране, списък на икономическите дейности и подробните критерии, свързани с климата, на които те трябва да отговарят, за да бъдат означени като зелена инвестиция.

От 2022 г. доставчиците на финансови продукти трябва да разкрият кои инвестиции отговарят на изискванията за беземисионна икономика, за да помогнат да се направят наистина зелените вложения по-видими и привлекателни за инвеститорите.

Брюксел също така планира да използва правилата за предотвратяване на вредни за климата проекти, които се очаква да получават подкрепа от 672,5 милиарда евро чрез бъдещия фонд за възстановяване на COVID-19. Този ход бе подкрепен от съветниците на ЕС и някои законодателни органи.

Група от седем държави от ЕС, включително и България, се противопоставя на този план, е записано в документ, видян от агенция „Ройтерс“. "Таксономията трябва да се прилага само като инструмент за прозрачност. Таксономията обаче постепенно се превръща в нов стандарт за политиките на ЕС “, се казва в документа, воден от Чехия и подкрепен от България, Кипър, Гърция, Унгария, Румъния и Словакия.

В документът се казва още, че Еврокомисията и страните от ЕС трябва да обсъдят "ограниченията" на използването на таксономията за насочване на публичното финансиране. Министрите на околната среда в ЕС ще обсъдят в детайли точно този проблем в четвъртък, припомня агенцията.

Правилата за таксономия, публикувани през април, обхващат дейности, включително вятърната и слънчева енергия, транспорта и различни производства. Комисията обаче отложи до края на тази година решението дали да даде зелен етикет за природния газ. Ядрената енергия също ще се оценява отделно.

Държавите от ЕС са разделени по двата въпроса. Обикновено по-богатите западни държави казват, че насърчаването на инвестиции в синьо гориво и изкопаемитре горива би подкопало климатичните цели на ЕС. Страните от Източна и Централна Европа смятат, че е необходимо да им се помогне да се откажат от въглищата, които отделят повече CO2 при изгаряне в ТЕЦ-овете.

В същото време различни екологични пък организации обясняват, че правилата на таксономията за инвестиции в биоенергия са твърде слаби и призовават Европейския парламент да не ги одобрява, докато не бъдат ревизирани и не бъдат взети решения за природния газ и ядрената енергия.

По-голямата част от законодателите на ЕС или страните от ЕС могат да наложат вето върху таксономията, припомня агенцията.

„Молим ви да спрете своето решение по закона, докато не бъдат разкрити подробностите за следващите два набора критерии и изменения на законодателството в областта на биоенергията и горите“, написаха в писмо около 90 НПО-та и потребителски организации, които трябва да бъдат изпратени до депутати в четвъртък.

 

България
таксономия
ЕС
писмо
зелени инвестиции
възражение
По статията работи:

Георги Велев