НАЧАЛО » ��������������

Пазарите на акции в Западна Европа затвориха на загуба в сряда

С най-голям дневен спад затвори германският DAX, а с най-малко понижение завърши британският FTSE 100

fb
3E news
fb
23-06-2021 07:06:00
fb

По време на търговията в сряда европейските индекси на акциите се понижиха след публикуването на данните за PMI индекса на мениджърите по покупките в еврозоната, въпреки че бизнес активността в еврозоната е нараснала с най-бързи темпове от 15 години насам.

Комбинираният индекс на мениджърите на покупки (PMI) на еврозоната през юни се е увеличил до 59.2 пункта от 57.1 пункта през май, според предварителни данни на изследователската организация Markit Economics. Показателят за юни е най-високият от 2006 г. насам. Анализаторите очакваха средно индексът да се повиши до 58.8 пункта, сочат данните от анкетата на Trading Economics са анализатори и инвеститори.

Показателят за активност в сектора на услугите от еврозоната през настоящия месец се е повишил до 58 пункта от 55.2 пункта месец по-рано. Темповете на растеж бяха най-високите от юли 2007 г. насам. PMI за производството в еврозоната остана на ниво от 63.1 пункта, което е рекордно високо. Експертите очакваха първият показател да нарасне до 57.8 пункта, а вторият да спадне до 62.1 пункта.

„Подобрения PMI съвпада с почти всеки друг британски индикатор, който сочи към икономическа активност над нивата от миналото лято, когато действаха социални и икономически ограничения заради коронавируса“, каза за „Ройтерс“ икономистът от ING Developed Markets Джеймс Смит. Той, обаче, предупрери, че най-голямата опасност сега идва от варианта Delta на Covid-19, който бързо се разпространява в Обединеното кралство, и най-вероятно заради това динамичните нива на доверие към британската икономика.

Инвеститорите оценяват изявленията на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл пред подкомитета за пандемията на Камарата на представителите (долната камара) на американския Конгрес вчера, след като затвориха борсите в Западна Европа.

Пауъл смята, че е малко вероятно темпът на растеж на потребителските цени в страната да достигне нивото от 70-те години, когато инфлацията е била двуцифрена. Говорейки пред представители на долната камара на Конгреса на САЩ вчера, той каза, че подобен сценарий е "много, много невероятен", включително защото централната банка "е готова да използва всички свои инструменти, за да поддържа инфлацията на около 2%".

В същото време той призна съществуването на значителна несигурност на фона на отварянето на икономиката след ограничителните мерки, наложени поради пандемията COVID-19, според The ​​Wall Street Journal.

Независимо от това, Пауъл каза, че целта на Фед е да възстанови пазара на труда, отбелязвайки, че опасенията от повишаване на инфлацията сами по себе си няма да бъдат достатъчни за повишаване на лихвите.

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в региона STOXX 600 спадна с 0.22%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше германският DAX (-0.53%), следван от френския CAC 40 (-0.49%), италианския FTSE MIB (-0.25%) и испанския IBEX 35 също (-0.25%). Единствен британският индикатор FTSE 100 добави 0.03%.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад затвори германският DAX, а с най-малко понижение завърши британският FTSE 100.

Акциите на френската компания Pernod Ricard поскъпнаха до обед с 2.45%, но следобед трендът се обърна и цената им започна да пада, но в крайна сметка останаха в зелената зона с ръст от 1.97%. Компанията подобри прогнозата си за печалбата за текущата финансова година благодарение на по-силно от очакваното възстановяване от пандемията COVID-19, се казва в съобщението за пресата. Сега един от най-големите производители на спиртни напитки прогнозира органичен ръст на печалбата от продължаващите операции за 2021 фискална година, която приключва през юни, на около 16% спрямо очакваните преди това 10%.

Книжата на британската Vodafone Group поскъпнаха с 0.64%, следа до обед бяха с двойно по-голяма печалба, след телекомът заяви, че всички нейни европейски операции ще бъдат изцяло захранвани от възобновяема енергия от 1 юли.

Сред печелившите бяха и акциите на британската GlaxoSmithKline, които се повишиха с 1.20%, след като компанията изложи плановете си за нови свои потребителски продукти.

Акциите на Berkeley Group Holdings поевтиняха с 0.39%, въпреки че британският разработчик е увеличил печалбите и приходите преди облагане с данъци през фискалната 2021 г. и се е ангажирал да върне допълнителни 228 милиона британски лири (318.1 млн. долара) на акционерите като дивидент през 2022 година.

На дъното на STOXX 600 слязоха книжата на германската компания за доставка на комплекти за хранене Hellofresh, които спаднаха с 4.88%.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов