НАЧАЛО » ��������������

България има допълнителни въпроси към ЕК по предложенията на "Газпром"

Датата 4 май не е крайна и от отговора на Европейската комисия зависи дали ще се иска удължаване на срока

fb
3E news
fb
24-04-2017 11:17:00
fb

Срокът 4 май не краен т.е. може да се надгражда“, каза той, като посочи, че по предложените ангажименти от руския газов монополист „има доста неясноти“ и бъларските дружества от сектора имат допълнителни въпроси към Европейската комисия.

Самите дружества са подготвили въпроси до Европейската комисия, които ще бъдат изпратени днес. Ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна“, допълни служебният енергиен министър. Той уточни, че предложенията са приети за позитивни, но искането е за бъдт разширени с цел защита на държавният интерес.

Ще инициирам изслушване и дебат в парламента, защото е нужно да има общо становище. До края на седмицата ще бъда изслушан в парламента и ще бъдат подложени на дебат становищата ни. Българската страна няма забрана за износ на природен газ“, подчерта той.

Служебният министър на енергетиката обясни, че в направените предложения от стрна на „Газпром“ има много клаузи, които съществуват и в сегашния договор.

Той уточни, че на срещата е запознал лидерът на ГЕРБ Борисов, Теменужка Петкова и поканеният да присъства също бивш енергиен министър на едноименната партия Трайчо Трайков със становището на държавните дружества в енергетиката. „В детайли запознахме участниците. Държавните дружества са готови със своето становище“.

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че срещата е била ползотворна и на нея са били обсъдени всички важни теми, свързани с решението, което ЕК трябва да вземе по отношение на антимонополното дело с „Газпром“.

"Колегите ни увериха, че до 4 май тези становища ще бъдат депозирани в ЕК по голяма част от тях имаме пълен консенсус. Много е важно, че всички разбираме колко е важно да се обединим около единната позиция“, каза още тя.

На срещата по молба на ГЕРБ е бил поканен и Трайчо Трайков, също бивш енерген министър при първото управление на едноименната партия.

ЕК
Газпром
българската позиция по антимонополното дело с Газпром
Николай Павлов
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева