НАЧАЛО » ��������������

Експерти: Европа, по ирония на съдбата, сега зависи много повече от руския газ

Либерализацията на газовите пазари в ЕС е с напредък, но без изпълнение на ключовата си роля – диверсификацията, сочи преглед на EURACTIV

fb
3E news
fb
17-05-2018 09:51:00
fb

Европейските анализатори от нефтогазовия сектор определят като голям успех за Европейския съюз либерализацията на газовите пазари, се казва в публикуваният в сряда преглед на  EURACTIV.

Едновременно с това либерализацията не е изпълнила ключовата си задача – диверсификация на доставките. По ирония на съдбата, Европа сега зависи много повече от руския газ, отколкото когато и да е било отбелязва  EURACTIV, позовавайки се на такива анализатори като Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания и Денис Хаселинг от ACER.

Дванадесет години след първата руско-украинска газова криза, пазарите на газ в ЕС радикално са се променили към по-добро, особено в Северозападна Европа и в по-малко степен в Централна Европа и Италия. Днес те са много по-ликвидни. Около 60 – 70 % от целия продаден в Европа газ се търгува открито на конкурентни пазари, има реален пазар на газ в Северозападна Европа и други части на континента, където цените се определят спрямо търсенето и предложенията, се отбелязва в прегледа.

От момента на влизане в сила на т.нар. Трети енергиен пакет през 2009 г. настъпиха сериозни подобрения, уверени са експертите, отбелязвайки, че голяма част от промишлените потребители и много домакинства сега могат да избират свободно доставчикът си на газ, повечето газови оператори са разделени от добивните, транспортните и търговските дружества. (Припомняме, че Брюксел на практика изисква това и от „Газпром“, за да може да работи на европейския пазар).

В Европа са създадени различни по големина хъбове, където газа се обменя свободно и където се формират и цените. По своята същност това означава, че големи доставчици, такива като Русия повече не могат да диктуват условията си. Както и , че пазарите в Централна и Източна Европа сега могат да получат достъп до по-ниски, конкурентни цени, установяване на пазарни методи, се казва в публикацията.
Газопроводите, при извънредна ситуация сега са в състояние да работят в реверсивен режим, давайки възможност на съседните страни да си помагат една на друга в случаи на нарушаване на доставките.

В документа се отбелязва, че ЕС като цяло е претърпял неуспех при постигането на другата цел от енергийната си политика, която се заключава в диверсификацията на източниците за доставка на газ. Това е свързано със спада на добива в Северно море, а също така с усложненото получаване на природен газ от други региони. Плановете за създаване на Южен газов коридор за транспортиране на природен газ от Каспийския регион засега още не са реализирани. Добивът на газ в Норвегия, която е вторият по мащаби доставчик в ЕС след Русия остават устойчиви, но в бъдеще не се очаква увеличение.

Това оставя Европа без друга алтернатива, освен увеличение на вноса на газ от Русия или покупка на LNG, който засега излиза по-скъп, отколкото тръбопроводният газ, констатират анализаторите.

ЕС
ACER
пазар на природен газ
диверсификация на газовите доставки
либерализация на гаовия пазар в Европа
руски газ
Трети енергиен пакет
газови хъбове
цени на газа
По статията работи:

Маринела Арабаджиева