НАЧАЛО » ��������������

Тайните на Трансадриатическия газопровод: операция "Ердогаз" - 2 част

fb
3E news
fb
22-04-2017 09:16:00
fb

В първата част на статията, L'Espresso, разкрива опасните "енергийни" връзки между държавните глави на Азербайджан и Турция - Реджеп Ердоган и Илхам Алиев, особено при лансирането и строителството на газопроводите TAP и TANAP.

продължение, Втора част

 

Зия Илген, зетят на президента на Турция – бивш преподавател, открива призванието си за бизнес в епохата на управление на Ердоган. В Истанбул го смятат за ключова политическа фигура, която никога не се е изявявала публично. Зетят на президента се занимава с бизнес, благодарение на три турски компании с трима роднини на Ердоган: братът Мустафа и синовете Ахмед Бурак и Нечмедин Билал. Трите семейни компании се занимават с морски превози и се наричат Bmz, Tuzla Tanker и Bumerz. Зетят на президента е и член на административния съвет на компанията Tuzla заедно с Мустафа Ердоган, който също така заема и длъжността на управляващ на компанията  Bumerz заедно с брата и сина на Ердоган, Ахмет Бурак.
Името на компанията BMZ е свързано и с инициалите на тримата й акционери и основатели, всеки от който е роднина на Ердоган: Билал, втори син на президента, неговият брат Мустаха и неговият зет Зия. В редица статии, появили се в чуждестранната преса не веднъж се появяват подозрения, подкрепяни от руски и сирийски източници, че тези компании са използвани за контрабанда на петрол, необходим за финансиране на „Ислямска държава“, но обвиненията са категорично опровергани от турските управляващи, които нито веднъж не били открили доказателства в рамките на съдебни разследвания.

 

Илген е бил и член на административния съвет на компанията Arkgaz Enerji от юни 2013 г. до юни 2014 г. Зетят на Ердоган влиза в управлението заедно с други свои приятели – предприемача Cemal Kalyoncu e Fettah Tamince. Илген през 2013 г. е бил акционер и член на административния комитет на Ar Enerji, още един газов холдинг. Турските архиви говорят за също така и за една странна празнина- От документите следва, че Илген е бил собственик на 50%, които той е продал на първи октомври 2013 г. на Cemal Kalyoncu (25%) и  Ömer Faruk Kalyoncu (25%) : при това положение целият капитал се оказва концентриран в Ayyldiz Holding, който сега се казва Zirve Holding. Достъпните документи обаче не дават да се разбере какъв дял от акциите се оказват в ръцете на зетя на Ердоган.

 

Ömer Faruk – син на Hasan Kalyoncu, патриарх и основател на групата Kalyon, конгломерат, чиито интереси се разпространяват от медии до строителен бизнес от енергетиката до инфраструктурата. В епохата на Ердоган, групата Kalyon си е присвоила доста проекти, сред които има и спорни, като например строителството на третото летище в северната част на Истанбул, градският метрополитен.
Семейството на  Kalyoncu открито е свързано с турския президент. Ердоган е бил свидетел на три различни сватбени церемонии: през 2004 г. бъдещият шеф на правителството е бил на сватбата на действащият шеф на компанията  Ömer Faruk, на сватбата на Мехмет Калончу, а през април 2015 г. - на сватбата на неговата сестра Кюбри.  Ömer Faruk Kalyoncuе също така и собственик и президент на компанията  Zirve Holding, замесена в спорната продажба на активи на медийния гигант Turkuvaz. От документите става ясно, че компанията Zirve е била основана за няколко месеца до придобиването през декември 2013 г. на този медиен холдинг. Както показват материалите от съдебно изслушване от мащабно антикорупционно разследване през 2013 г., тази покупка на контролния пакет от акции е била извършена по лична поръчка на Ердоган, който е искал от различни предприемачи за изкупят либералните средства за масова информация. Разбира се, че вестниците и телевизиите след смяната на собствеността се оказват свързани с партията на Ердоган. Материалите от изслушванията, довели до оставката на четири министъра не са се отразили изобщо на съдебният процес. Обвинени обаче се оказват бивши шефове на разследването, които са били заподозрени във връзка с Фетулах Гювен, предполагаем поръчител на неуспешния преврат в Турция.

В счетоводните отчети именно     Ömer Kalyoncu е собственик и шеф на компанията  Ar Enerji, която той контролира чрез Zirve, откупила контролния пакет от акции на медийния холдинг. Той също така е и президент на компанията Arkgaz Enerji. Групата Kalyon е построила наред с друго и газопровод в Истанбулския регион, а също така язовир, автомагистрала, метрополитен, университет, болници.

Fettah Tamince у собственик на мрежата хотели Rixos. В интервю през 2014 г. получилият голяма известност в Азербайджан предприемач заяви по време на пътуване до Азербайджан, че е „влюбен“ в Ердоган и, че го сънува „три, или четири пъти седмично“. Семейството на президента е почивало през лятото продължително в разкошните хотели на Rixos, в частност през 2008 г и 2012 г. През 2013 г. предприемачът получава от управляващите възможност за превръщането на историческите докове Haliç (при големи спорове) в пристанище за круизни лайнер. Проектът за строителство на огромен хотел в археологическата местност Olympos-Phaselis също предизвиква големи критики.

Tamince и досега е член на административния съвет на компанията Arkgas, в която той влиза на 14 юни 2014 г., заедно със зетя на Ердоган. Освен това той притежава 99,9% от   Ftg Gayrimenkul, която от 2 април 2015 г. е собственик на целия капитал на Cig Petrol.
Хотелиерът и петролен бос е изиграл много странна роля при промяната на собствеността на групата Star Media. В кратки срокове той я е изкупувал и препродавал два пъти. В частност, той я придобива през 2009 г. от предприемача Ethem Sancak. През април 2013 г. препродава 50% от акциите на групата SOCAR, ставайки по този начин най-важният партньор на азербайджанската държава. През май 2014 г. той препродава на  Ethem Sancak втората половина от акциите. През септември 2014 г. той отново купува 50% от акциите от SOCAR. И ги препродава през същия септември 2014 г. на Murat Sancak, племенник а Еthem.

Освен Ердоган, оказва се, че Tamince обича и офшорките. В архивите на Панамските документи с тях е са свързани поне четри офшорки, действащи в  периода от 2003 г. до април 2013 г., като всички те са разположени в данъчния рай на британските Вриджински острови: Althorn International, Hazara Asset Management, Rogor и Sembol Ltd.


Remzi Gür е известен турски бизнесмен, основал през 70-те години в Лондон групата Ramsay, която се състои от текстилни фабрики в Турция и магазини за дрехи в САЩ до Русия и Китай. През май 2013 г. Ердоган е бил свидетел на сватба на Tuğba , дъщерята на бизнесмена. Опозицията го нарича „банкоматът на Ердоган“.

 

Gür е друг бизнесмен от обкръжението на Ердоган, поддържащ много тесни връзки с азербайджанците от SOCAR. През 2008 г. той е бил член на управителния съвет на енергийната компания  Enpo Enerji, като от 2011 г. тази компания е една от учредителите (притежава 21,5%) на Socar Turkey Gaz, търгуваща с азербайджански газ. От декември 2013 г. и до сега (което се потвърждава от документи от 10 ноември 2016 г.) Gür заема длъжността президент на Enpo. Другите членове на управителния съвет са Selim Doğan (il figlio di Hasan Doğan) и дъщерята на Gür, Yasemin Solmaz.  
В Панамските досиета има много документи за Remzi Gür, който над десет години е верен клиент на компанията Mossack Fonseca.  Excel Energy Trading Ltd – така нареченият холдинг, създаден рез 2010 г. на Британските Вирджински острови, като 75% от акциите са собственост на Remzi Gür, а останалите 25% са собственост на Omer Iskefyeli , роден през 1963 г. в Анкара и живеещ в Лондон. В Турция той е известен като председател на компания под името  Petrol Ofisi International Oil Trading Limited  (съкратено Point) и основател на компанията Lysa Investment. Двете компании в Истанбул са били обвинени в измами с данъци при внос на петрол, реализиран от 2001 до 2008 г., но по това дело още няма никакъв резултат. Втората чуждестранна компания е Red Castle International Corp, регистрирана в Панама през 2004 г. Тази офшорка се представлява от дъщерята на предприемача Yasemin Solmaz. През 2006-2007 г. по сметката на тази компания са постъпили 2 155 000 долара.

Още един предприемач е тясно свързан с турското правителство – това е Ethem Sancak , който започва с малка медицинска компания и успява да създаде конгломерат, контролиращ освен мрежа от болници и огромна фармацевтична компания, продадена през 2013 г. на английската група Alliance Boots.

Sancak открито подкрепя президента Ердоган. През 2014 г. той е купувачът на Star Media, оказала се в центъра на продажба и препродажба между Tamince и азербайджанците от SOCAR. През 2014 г. Sancak придобива при търг и завода Bmc, който произвежда танкове и водомети, използвани за прогонване на демонстранти.

Турският министър на енергетиката Берат Албайрак също е лен на семейството на Ердоган: от 2014 г. той е женен за неговата дъщеря Esra, а от 2007 до 2013 г. е шеф на енергийния холдинг Çalik Holding, обвиняван многократно от опозицията за използването на връзки при приватизирането на енергийни компании, телевизионни мрежи и пр. Като министър от Албайрак зависят назначенията в държавните компании, особено в Botas, пряко участваща в строителството на TANAP.

 

В Азербайджан групата от газови компании са още по-тясно свързани с управляващите. Президентът Илхам Алиев, който е на власт от 2003 г. заема този пост след баща си Гайдар Алиев, къот ръководи бившата съветска република от 1969 г. Международните организации смятат Алиев за един от най-корумпираните в света азербайджанското управление.

През 2012-2013 г. няколко месеца преди получаването на съгласието на Брюксел за строителството на ТАР, лобисти на режима (на Алиев) са финансирали десетки европейски и американки парламентаристи. Държавната компания SOCAR продава газ и петрол през тайнствена система от компании. Захранването на тази система става чрез швейцарска компания, създадена през 2007 г. след откриването на петролопровода BTC и се казва SOCAR Trading и печели над 30 млрд. годишно. През първите пет години азербайджанският режим се е радвал само на 50% от акциите. През втората половина капиталът е бил обединен с две частни лица – младият азербайджански предприемач Анар Алиев и бившият руски мениджър на компанията Лукойл Валери Головушкин. Първият става акционер в швейцарската SOCAR, внасяйки пет милиона долара, а вторият 1 милион и 250 хил. През август 2012 г. SOCAR изкупува техният дял, заплащайки 103 млн. на азербайджанския предприемач и 30 на руския.
....
В статията на италианското издание се описват и връзките на Азербайджан с Емиратите.

 

със съкращения

Текстът в оригинал може да бъде прочетен на: http://espresso.repubblica.it/attualita/2017/04/17/news/i-segreti-del-tap-operazione-erdogas-1.299689?ref=HEF_RULLO&refresh_ce

TAP
TANAP
Турция
Азербайджан
По статията работи:

Маринела Арабаджиева