НАЧАЛО » ��������������

Енергийна ефективност: решението за климата, което намалява емисиите и спестява пари

Не инвестираме достатъчно в енергийна ефективност, въпреки че това е ключов лост в борбата с климата, коментират анализатори

fb
3E news
fb
23-06-2021 08:59:07
fb
Източник: 3eNews, архив

Има начини да се намалят вредните емисии в атмосферата и хората да спестят пари, но недостатъчно хора говорят за това. Може би защото фразата „енергийна ефективност“ кара някои хора да им звучи скучно това действие. Или че тихото правене на нещо по-ефективно не е толкова политически възнаграждаващо, колкото изграждането на нова лъскава слънчева ферма. Каквато и да е причината, ясно е, че светът не инвестира достатъчно в този критичен климатичен лост, анализира агенция Bloomberg.

Енергийната ефективност, заедно с вятърната и слънчевата енергия, ще осигурят половината спестявания на емисии през следващото десетилетие, според данните от пътната карта на Международната енергийна агенция за достигане на беземисионна икономика до 2050 г.

Повече с по-малко

Намаляването на свързаните с енергията емисии, което може да се постигне с енергийна ефективност и поведенчески промени

Трудно е да се приеме енергийната ефективност като решение за всички проблеми, отчасти защото потребителят изпитва малко промени. Запълването на течове в домашните вентилационни системи намалява енергията, използвана за отопление или охлаждане, без да се жертва комфорта. Поставянето на по-високи стандарти за пробег за двигателите с вътрешно горене намалява разхода на гориво, но не прави шофирането по-малко приятно. Изолирането на пещ в циментова фабрика означава, че са необходими по-малко въглища за същия обем на производството. И така нататък.

Някои мерки дори не се възприемат като реални ефекти при ефективността. Преминаването от автомобил с двигател с вътрешно горене на електрически автомобил означава и преминаване на същото разстояние за по-малко от половината енергия. Друг пример е смяната на газов котел с термопомпа, което води до използване на една трета по-малко енергия за същите нужди за отопление или охлаждане. Увеличаването на процента на рециклиране помага за намаляване на количеството необработени материали, които трябва да бъдат извлечени. А пътуването с градски транспорт вместо с кола е много по-енергийно ефективно. Това са само малка част от примерите, които дават анализаторите.

От решаващо значение е именно енергийната ефективност, въпреки намаляващите разходи за възобновяеми енергийни източници и батерии, които помагат да се насочат секторите като електроенергетика и транспорта в правилната посока. Просто траекториите на развитие при емисиите в други индустрии остават малко променени само чрез ВЕИ технологиите.

Мерките за ефективност са най-силният лост за намаляване на емисиите в индустриите, които трудни могат да се адаптират към новите условия. Така са също така сградите и промишлеността.

Трудно за дебатиране

Мерките за ефективност могат сериозно да влошат търсенето на енергия от сектори с трудно ограничими емисии

Уловката е, че предприемането на тези стъпки обикновено включва високи предварителни разходи. Някой първо трябва да плати за тази електрическа кола или изолацията на дома, докато възвръщаемостта от по-ниските сметки често отнема няколко години, за да се осъществи.

Хомо икономикус, нашият най-рационален братовчед, използван като модел от икономистите, би направил инвестицията, знаейки, че дългосрочните печалби си заслужават. Но малцина действат рационално и все по-малко имат достъп до капиталът, за да могат да действат рационално.

През последното десетилетие енергийната интензивност (определена като мегаджаули за долар от брутния вътрешен продукт) спада с около 1,7% годишно. Моделирането на IEA показва, че процентът ще трябва да се покачи до 4,2% всяка година през следващото десетилетие, ако светът иска да постигне целите си за нулеви емисии.

В „Парадокса Джевонс“ също има противодействие. Теорията, кръстена на британския икономист от 19-ти век Уилям Стенли Джевънс, твърди, че повишаването на ефективността често води до увеличаване на търсенето.   Например по-ниска сметка за електроенергия поради по-ефективен климатик може да означава, че собственикът на жилище може да инсталира друг климатик. Общото потребление на енергия остава същото, дори когато климатиците станаха по-ефективни.

Повечето енергийни модели не отчитат този ефект. Систематичен анализ на глобални енергийни модели от учени във Великобритания, САЩ и Франция, публикуван миналия месец, установи, че учените „могат да подценят бъдещия темп на нарастване на глобалното енергийно търсене“.Това означава, че скоростта на подобрения на енергийната ефективност може да се наложи да бъде по-висока, отколкото дори е посочен от амбициозния модел за нулеви емисии на МАЕ.

В крайна сметка всичко се свежда до въпроса за продажбата на тези решения. Ако хората се ядосват за нарастващите сметки за енергия (понякога достатъчно, за да излязат на улицата), тогава е възможно те да бъдат приятно изненадани от по-ниските сметки за енергия.

Много от зелените мерки, които могат да помогнат на икономиките да се възстановят след пандемията, също могат да помогнат за създаването на работни места, да речем, като помагат при изолирането на домовете.

Всъщност трябва да отпразнуваме непрекъснатото повишаване на ефективността - да правим повече, докато консумираме по-малко - тъй като ние отбелязваме напредъка в здравеопазването, който дава възможност на хората да живеят два пъти по-дълго днес, отколкото преди няколко стотици години, припомнят в своя анализ от агенцията.

Както наскоро каза натуралистът Дейвид Атънбъроу сподели наскоро: „справянето с изменението на климата сега е колкото политическо и комуникационно предизвикателство, толкова и научно или технологично предизвикателство“. Това е особено вярно, когато става въпрос за енергийна ефективност.

Енергийна ефективност
мерки
подценяване
действия
МАЕ
данни
По статията работи:

Георги Велев