НАЧАЛО » ��������������

Погасяваме задължения по давност до края на 2014 г.

НАП удължи срока с година за отписване на публични дългове на граждани над 5 години

fb
3E news
fb
12-12-2013 07:01:00
fb

Националната агенция по приходите (НАП) удължи до края на 2014 г. срока за отписване на публични задължения. Това стана с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Срокът за подаване на заявления в приходната агенция за опростяване на стари обществени задължения с 5-годишен давностен срок трябваше да изтече до края на 2013 г. Дълговете с изтекла погасителна давност от преди първи януари 2008 г., ще могат да бъдат отписани с подаване на писмено възражение в НАП. Това може да се направи лично или по пощата.

Всеки български гражданин може да провери онлайн какви са натрупаните от него публични дългове, съобщи ТВ7. За целта е необходим персонален идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП. При несъгласие, хората могат да подадат възражение и след 10 дни отново да проверят финансовия си статуса. 

Възможно е лицето да смята, че задълженията му са отписани поради изтичане на 5-годишна давност, но тава да не се отнася за всички обществени вземания, припомнят от НАП. Такива например са предприетите действия по обезпечаване или събиране на стари задължения, давността за които вече е 10 години.

Данъците върху доходите и глобите са едни от най-често пропусканите задължения. Близо 22 000 възражения за погасяване по давност са подадени от началото на 2013 г. до момента, съобщават от приходната агенция.По статията работи:

Галина Александрова