НАЧАЛО » ��������������

Парламентът реши окончателно - без цигарен дим в ресторантите

Здравият разум сред депутатите надделя и те отхвърлиха предложенията на БСП и Атака да се върне вредния порок на обществени места на закрито

fb
3E news
fb
12-12-2013 02:28:00
fb

Пълната забрана за пушене на закрито в обществени заведения и сгради остава в сила. Това реши парламентът днес след 4-часови дебати в пленарна зала по двете проекто предложения на партия Атака и няколко депутати от "Коалиция за България" за промяна в Закона за здравето. 

И двата варианта за изменение на закона предвиждаха упражняването на порока да се позволи частично в обособени за цигарен дим помещения по кръчмите и изцяло да се разреши след 22.00 часа в нощните заведения. Либерализацията на пушенето обаче не мина в парламента, след като здравия разум и европейско мислене на депутатите надделя. Ако стария режим на пушене беше върнат в заведенията за обществено хранене и баровете, Брюксел нямаше да погледне на България с добро око, категорични бяха противниците на нездравословната законова промяна. 

Проектът на "Атака" предвиждаше да се позволи пушенето в обособени помещения и във всички нощни заведения. Той получи подкрепата само на 44 депутати от левицата, на 9 - от ДПС и на 11 - от "Атака". Против гласуваха 84 представители от ГЕРБ, 13 червени депутати и 10 - от ДПС. Един от групата на ГЕРБ, 7 от левицата и 9 от ДПС пък се въздържаха и в крайна сметка проектът бе отхвърлен.

Преобладаващо парламентарно неодобрение срещна и предложението на деветима избраници от "Коалиция за  България" за връщане на пушенето в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни и нощни заведения, кафенета, игрални зали и по стадионите. Този проектозакон пък получи подкрепата на едва 50 души от червената група, на 15 от ДПС и на 11 от "Атака". Против бяха 85 души от ПГ на ГЕРБ, 12 от левицата и 9 от ДПС, а други 6 от БСП и двама от ДПС се въздържаха.

Ръководствата на парламентарните на "Коалиция за България" и на ДПС бяха позволили на членовете си да гласуват по съвест само по този казус, въпреки, че това решение засяга здравето и живота на хората и нацията. Групата на Атака бе обявила категорично, че е за връщане на частичното пушенето в ресторантите и напълно в нощните заведения. От ГЕРБ обаче твърдо заявиха, че са абсолютно против либерализиране на пушенето в задеденията, тъй като това решение не би било европейско.
 
Още в началото на пленарното заседание здравният министър Таня Андреева се обърна към народните представители с призива: "Надявам се, че при взимане на днешното решение, водещото ще бъде здравето. Когато го вземате, помислете как бихте го приели лично, ако в семейството ви има поне един човек с поне 1% риск да заболее вследствие на тютюнопушенето или заради среда, в която се пуши."

В качеството си на лекар Андреева отново приведе медицински аргументи срещу вдигане на пълната забрана за пушене на обществени места. Най-висок дял сред причините за смъртност при мъжете и жените между 35 и 44 години има тютюнопушенето, заяви тя. И отхвърли категорично тезата на вносителите на промените, че няма рисков фактор за пасивните пушачи. "Напротив – хората, които са в компанията на пушачи, поглъщат два пъти повече никотин и катран, отколкото активните пушачи", отсече здравният министър.

"Аз съм виждала умиращи хора от карцином, които са пушачи. Виждала съм жени, страдащи от стерилитет, които забременяват след спиране на пушенето. Виждала съм деца, болни от астма, защото живеят в среда на пушачи. И категорично не приемам либерализацията на пушенето като лекар, а не като министър на здравеопазването!", подчерта Таня Андреева.По статията работи:

Галина Александрова