НАЧАЛО » ��������������

Българската позиция за "Газпром" ще обсъдят служебният премиер Огнян Герджиков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

fb
3E news
fb
24-04-2017 09:22:00
fb

Премиерът Огнян Герджиков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще обсъдят българската позиция за отношенията с "Газпром". Намерението за срещата бе оповестено в края на миналата седмица и сега се очаква развръзка по нея.

Руската газова компания предложи преди месец отстъпки заради делото, заведено от антимонополните органи на Европейската комисия срещу газовия гигант.

Очаква се България да поиска удължаване на срока за изразяване на позиция по казуса с "Газпром" след 4 май, за да се стигне до широк политически консенсус. Заявка за това изрази първо бившият енергиен министър Теменужка Петкова, като впоследствие то бе потвърдено и на партийно ниво. Ако отсрочката бъде получена, позицията ще бъде отправена от новия кабинет на Бойко Борисов.

Експерти коментираха нееднократно в ефира, че предложенията на "Газпром" ще дадат възможност за свободен пренос на синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа. Според тях за страната ни е важно да се предоговори формулата, по която се изчислява цената на газа, закупуван от руската компания. Различните експерти дават различни прогнози за възможните икономии за страната ни, но повечето от тях са категорични, че при успех на преговорите може да се стигне до намаление на цената на газа за крайните потребители.

Предоговаряне на формулата не е новост. Към този процес преди години още, макар и по съдебен път достигнаха няколко големи европейски компании, като предоговарянето предвижда част от доставяния газ да е съобразен с цените на спотовия пазар. Въпросът е какво точно ще е изискването, поискано от българската страна.  Засега експертите са разделени, като една част смятат, че страната ни трябва да поиска напълно преминаване към формула, обвързана със спотовите цени, но други са на мнение, че тази формула трябва да обвързва само част от количествата. В случая не са без значение и транзитните такси, както и други фактори.

Припомняме, че от 1 април цената на природния газ се повиши с 30 на сто, като още тогава от ГЕРБ заявиха, че „Булгаргаз“ има резерви и поскъпването би могло да е в по-разумни граници.

По-рано пред БНР Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че темата за позицията на България пред „Газпром“ има и политическо значение и трябва да е на базата на широк консенсус. За постигането му са необходими разговори и с останалите партии и да се излезе с единна позиция.

„Това е донякъде и политически въпрос, защото всеки един отговор би предизвикал реакция както на опозицията, така и на други партии, и би се използвал като политически въпрос, което не трябва да става. Така или иначе, предложенията  на "Газпром", които ще бъдат евентуално приети от Европейската комисия, те ще бъдат като закон за нас.

Срокът за представяне на българската позиция изтича на 4 май, но още тази седмица на ниво компании Българският енергиен холдинг (БЕХ), "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще внесат в Еврокомисията становищата си по предложението на руския газов гигант. Компаниите внесоха вижданията си в Министерство на енергетиката в края на миналата седмица и тези дни се очаква оповестяването на повече подробности.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов коментира пред БНР, че тъй като ангажиментът на "Газпром" е доста общ, държавни газови дружества имат допълнителни въпроси към руското предложение.

„Ако на база на нашите въпроси ЕК реши, че има необходимост от повече време, за да ни предостави необходимата информация, би могло да се очаква, че дори и този 7-седмичен срок, който на 4 май изтича, би могъл да се удължи“.

По отношение на „Южен поток“, шефът БЕХ обясни, че българската страна не би трябвало да дължи каквото и да по повод прекратяването на споразумението.

„Приветстваме тяхното предложение за отказ от бъдещи претенции от права, но съответно смятаме, че санкция не би била дължима с оглед на подписания протокол“, смята изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг.

 

 

Газпром
антимонополно дело за Газпром
Огнян Герджиков
Бойко Борисов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева