НАЧАЛО » ��������������

Преобладаващо на печалба затвориха пазарите на акции в Западна Европа във вторник

С най-голям дневен ръст затвори британският FTSE 100, а единствен с понижение завърши италианският FTSE MIB

fb
3E news
fb
22-06-2021 07:06:00
fb

Повечето фондови индекси в Западна Европа стартираха с понижение във вторник. Инвеститорите продължават да са под влияние и да оценяват изявленията на представители на ръководството на Федералния резерв на САЩ (Фед) с надеждата да получат някаква информация за възможна времева рамка за ограничаване на стимулиращите мерки. Следобед, обаче, трендът се обърна и преобладаващо националните измерители на „сините чипове“ затвориха на зелена територия.

Ръстът на заетостта в САЩ ще се повиши през следващите месеци, а инфлационният натиск ще се успокои, тъй като американската икономика продължава да се възстановява от последиците от пандемията COVID-19, каза председателят на Фед Джером Пауъл в предварително разпространено до големи американски медии изакзване през временния комитет за борба с пандемията към Камарата на представителите (долната камара) на американския Конгрес, планирано за по-късно през деня, след като затворят пазарите на акции в Западна Европа.

"Американската икономика показва непрекъснато подобрение", каза Пауъл и допълни, че програмите за кредитиране, приети от Фед в разгара на кризата, "освободиха повече от 2 трилиона долара финансиране, които помогнаха за намаляване на загубите на работни места в компании, организации с нестопанска цел и местни правителства“.

Междувременно гуверньорът на Банката на Фед в Ню Йорк  Джон Уилямс заяви в понеделник, че Фед не е готов да се откаже от подкрепата, която оказва на икономиката на фона на несигурността относно темповете на възстановяване от последиците от пандемията. "Икономиката очевидно се възстановява с бързи темпове и средносрочната перспектива изглежда много добра, но трябва по-продължителен период за затвърждаване на тази тенденция", каза Уилямс във виртуална реч.

По-рано в понеделник и гуверньорът на Банката на Фед в Сейнт Луис Джеймс Балард и управителят на Банката на Фед в Далас Роб Каплан заявиха, че денят, в който Фед ще започне да отменя програмата си за обратно изкупуване на активи, наближава, но не се ангажираха с точно време и дори година.

До обед общият европейски индекс  на 600-те най-големи компании в Европа STOXX 600 спадна с 0.28%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше италианският FTSE MID (-0.72%), следван от германския DAX (-0.48%), френския САС 40 (-0.23%) и испанския IBEX 35 (-0.22%). Единствен британският индикатор FTSE 100 е с повишение (+0.19%). Следобед трендът се обърна и всички национални измерители с изключение на един затвориха в зелената зона.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори британският FTSE 100, а единствен с понижение завърши италианският FTSE MIB.

Лидер по загуби от включените в STOXX 600 компании са акциите на нидерландската Prosus, междурадно подразделени за интернет активи на южноафриканския холдинг Naspers, които се понижиха с 3.18%. Със спад завършиха и книжата на швейцарския производител на компютърни периферни устройства Logitech International, които се обезцениха с 2.07% до обед, но следобед започна възстановяване и в крайна сметка затвориха със спад от 0.77%.

Докато книжата на полския търговец на дрехи LPP, които до обед бяха сред губещите емисии, следобед се озоваха в зелената зона и затвориха с повишение от 0.35%.

За отбелязване са книжата на френската медийна, звуказаписна и филмова група Vivendi , които поскъпнаха с 0.28%, след като беше съобщено, че акционерите ще гласуват за продажбата на 10% дял от Universal Music Group (UMG) на компанията на американския милиардер Бил Акман Pershing Square Tontine Holdings.

На върха на STOXX 600 се изкачиха акциите на ирландския производител на строителни материали Kingspan Group, които спечелиха 6.22%.

По статията работи:

Георги Вулов