НАЧАЛО » ����������������

Д-р Джейн Гудол пред българска публика в Световния ден на климата

Софийският фестивал на науката с основен акцент опазване на околната среда и климата

fb
3E news
fb
15-05-2021 08:05:58
fb

Д-р Джейн Гудол, основател на института “Джейн Гудол” и посланик на мира на ООН участва Софийския фестивал на науката представи пред българска публика за своята надежда за по-добре утре. Ние сме толкова свързани с маймуните, почти 98% е приликата в интелекта на хората и на приматите. Необяснимото е как с тези 2% разлика сме успели да развием ума си толкова много, за да постигнем такива еволюционни промени. Затова в Световния ден на климата тя е обнадеждена, че преди всичко много млади хора са ентусиазирани да опазват околната среда и климата. За да продължим да се развиваме обаче трябва да не изразходване повече ресурсите отколкото те могат да се самовъзстановят. Най-голямата пречка пред хората в момента е желание за натрупване на богатство и пари. Шимпанзетата също се нападат едни други, но само хората могат да прилагат умишлено насилие един върху друг и върху природата за своето собствено благоденствие, разказва тя. 

Д-р Джейн Гудол посвеща  живота си на опазването на околната среда и химанното отношение на животните. Известна е с дългогогодишното си изследване на дивите шимпанзета в Гомбе, Танзания, което продължава и до днес. Както Джейн Гудол казва: “Ако искате да промените мисленето на хората, първо трябва да докоснете сърцата им.”

Софийски фестивал на науката акцентира върху темите за опазване на околната среда. За важната роля за морската трева за опазване на климата  разказа и по-рано през деня професора по морска екология и управление на крайбрежните екосистеми в Университета в Гьотеборг Пер Мокснес. Морските треви са уникални цъфтящи растения, които нямат нищо общо с водораслите. Те улавят въглеродния диоксид в моретата, така както горите. Но за съжаление морските треви растат  в райони на активна човешка намеса и са зависими от условията и наличието на чиста вода. През изминалия век разпространението им намалява с тревожна скорост.

Двете лекции са по повод предстоящата Конференция на ООН за изменнеието на климата 2021 г., която предстои през ноември.

Световният ден на климата – 15 май- насочва вниманието към усилията за справяне с настъпилите промени и намаляване въздействието в резултат на човешката дейност. През декември 2015 г. в Париж 175 страни, в това число и България подписват глобалното Споразумение за климата.

Целта, залегнала в споразумението от Париж, е всички страни да намалят емисиите си на парникови газове до нива, които ще помогнат за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий. Това историческо събитие е крачка напред в борбата с климатичните промени и проправя пътя за глобален отговор от международната общност на предизвикателствата, свързани с климатичните промени.

 

Джейн Гудол
Световен ден на климата
опазване на околната среда
климат
морска трева
Пер Мокснес
По статията работи:

Рая Лечева