НАЧАЛО » ����������������

ЕС ще засили контрола над криптовалутите, в това число и биткойните

fb
3E news
fb
20-11-2015 12:33:00
fb

На извънредното заседание на министрите на вътрешните работи и на министрите на правосъдието на страните от Европейския съюз (ЕС), което ще се състои днес в Брюксел и на което ще се обсъждат серията от терористични актове станали в Париж миналия петък ще бъде обсъден и въпросът със засилването на контрола над криптовалутите, включително и биткойните. Сред темите е и обсъждане на въпроса по отношение на анонимните електронни разплащания в равките на борбата с финансиране на терористичните организации, пише The Washington Times.

В документът, с който разполага изданието се предлагат мерки за „засилване на контрола върху небанковите методи за разплащане, на електронните и анонимни разплащания, виртуалните валути, използването на карти за предплащане и за скъпоценни метали, включително и злато“.

По-рано през октомври Европейският съд постанови, че операциите с биткойни и други виртуални валути на територията на Европейския съюз не трябва да се облагат с данък добавена стойност. Решението на съда приравни виртуалните валути с традиционните. Създадената през 2008 г. от програмиста или от група програмисти, извесни под името Сатос Никамото, Bitcoin (биткойн) е една от най-популярните алтернативи на традиционните валути, чрез програмен код, който не се регулира от нито една страна или надзорен банков орган в света. Няма и нито един емисионен център.

 

ЕС
криптовалута
биткойни
По статията работи:

Маринела Арабаджиева