НАЧАЛО » ����������������

КС: Отказът на парламента да приеме оставката на Делян Добрев противоречи на конституцията

Ръководството на ПГ на ГЕРБ да поеме политическа отговорност, Добрев да подаде оставка, призова БСП

fb
3E news
fb
30-01-2018 02:23:00
fb

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 4 октомври 2017 г. да прекрати предсрочно пълномощията на народния представител Делян Александров Добрев на основание на подадена от него на 3 октомври 2017 г. оставка.

Решението е подписано с особени мнения на съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров, съобщи БГНЕС, позовавайки се на становището на съда. Съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно. Съдиите Гроздан Илиев и Филип Димитров намират искането за недопустимо.

На заседанието са присъствали 11 конституционни съдии.

Производството беше образувано по искане на БСП с аргумент, че Народното събрание няма право да вземе решение против волята на народния представител.

Добрев обяви, че ще напусне политиката, след като беше обвинен за схеми в община Хасково от червения депутат Елена Йончева. Наскоро стана ясно, че в последните дни на миналата година той е оттеглил оставката си. Предполага се, че причината за това е именно очакването КС да се произнесе, че отхвърлянето на оставката му от депутатите е противоконституционно.

БСП веднага призова ръководството на ПГ на ГЕРБ да поеме политическа отговорност за допуснатото нарушение на конституцията. От левицата настояват също за поемането на политическа и морална отговорност от народния представител Делян Добрев по единствения възможен начин – подаване на оставка.

Конституцията е категорична за всички случаи, в които може да бъде прекратен мандатът на народен представител и решението на ПГ на ГЕРБ с мнозинство да не бъде прекратен този мандат е същинското нарушение на основния закон на държавата, заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Валери. „Политическата отговорност за това нарушение на конституцията е на ръководството на ПГ на ГЕРБ и на цялата парламентарна група. Това нарушаване на конституцията е умишлено, посочи Жаблянов.

„Със своето решение и гласуването си парламентарната група на ГЕРБ наруши и принципа на свободния мандат, записан в чл. 67 на Конституцията. Изходът от тази ситуация за ПГ на ГЕРБ както и за запазването на авторитета на Народното събрание е само един - поемане на политическа отговорност от ръководството на парламентарната група за допуснатото нарушение на конституцията, поемането на политическа и морална отговорност от народния представител Делян Добрев по един възможен начин – подаване на оставка“, посочи той.

Според Жаблянов е ясно, че нарушаването на конституцията от страна на ПГ на ГЕРБ е умишлено и то е логичен резултат от цялостната линия ГЕРБ за нарушаване на принципите на правовата държава в различните нейните измерения и аспекти.

От ГЕРБ очаквано дори отказват да обсъждат възможност за поемане на отговорност или нова оставка на Делян Добрев. "Изцяло пресилени и спекулативни определи твърденията на БСП, че иде ред за незачитане на конституционните норми, на законите и правилниците. Напротив - в целия дебат показахме максималния стремеж да изпълним Конституцията". Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител и председател на правната комисия Данаил Кирилов по повод обвяването на отказа да се приеме оставката на Делян Добрев като противоконституционен и искането на БСП депутатът от ГЕРБ да подаде оставка отново.

„Смятаме, че в тази сложна ситуация, и парламентът и нашата ПГ действахме в максимална степен законосъобразно и конституционосъобразно“, заяви той. „С оглед на проведения дебат, ПГ на ГЕРБ подкрепихме колегата си Делян Добрев, който беше подал оставка на достойнството. Като достоен и свободен човек, с оглед политическия дебат Делян Добрев защити името си, ние защитихме името му“, каза още Данаил Кирилов.

Кирилов обърна специално внимание на последния абзац в решението на КС, а именно: "НС, а не КС, е овластен от Конституцията орган да се произнесе по прекратяване пълномощията на народен представител на основание на подадена оставка. Затова настоящото решение, освен, че по начало не може да има ретроактивно действие, не решава и въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Парламентарната процедура по приемане на оставка е установена в интерес на подалия народен представител, поради което продължаването й е обвързано с неговата свободно изразена воля."

"Вие знаете каква е свободно изразената воля", добави Кирилов. В заключение той подчерта, че са спекулативни твърденията на БСП за незачитане на конституционните норми и правилниците.

Самият Добрев обяви, че е оттеглил оставката си както заради подкрепата на колегите си парламентарната група и съпартийците си от ГЕРБ, така и заради подкрепата, оказана му от обществото, като специално подчерта тази на работодателските организации. Добрев попита също така дали Елена Йончева ще подаде оставка след като не е могла да опровергае фактите за съдружието си с офшорна фирма. Той припомни, че е задал въпроси на Йончева, на които още не е получил отговори. И попитаотново участва ли тя в съдружие с офшорна фирма и пълномощник на фирмата ли е лицето Зорница Блъскова, която според доклада за КТБ на "Аликс партнърс" е участвала в източването на банката.

Конституционният съд
Народно събрание
оставка на Делян Добрев
предсрочно прекратяване на пълномощията
отказът е противоконституционен
По статията работи:

Галина Александрова