НАЧАЛО » ����������������

ИАГ и WWF: България пази най-добре вековните си гори от цяла Европа

Трябва да се въведат европейските системи за плащания, стимулиращи частниците да пазят горите си и да не добиват дървесина в тях, казват от екоорганизацията

fb
3E news
fb
20-07-2021 06:37:36
fb
Източник: pixabay.com

България се оказва лидер в опазването на вековните си гори спрямо останалите страни в Европа. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев. Според думите му причината за това е, че голяма част от тези гори у нас са държавна собственост. Дунчев допълни, че само преди дни ЕС е представил своята стратегия за биоразнообразието, според която в следващите 10 години държавите членки трябва да защитят 10% от своите гори във фаза на старост. Към момента България е поставила под защита 5 на сто от своите вековни и стари гори, с което води в целия Европейски съюз.

Констатациите на Дунчев идват след проведено днес опознавателно посещение в стара гора на територията на Витоша, организирано от ИАГ и WWF-България. Теренното посещение бе водено от проф. Цветан Златанов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, който в последните 20 години проучва вековните гори в Стара планина, Беласица, Витоша, Родопите, Рила и Пирин, предаде БТА.

Дунчев и специалистът на WWF-България по горите Нели Дончева представиха ситуацията в страната. „До 2016 г. под защита са били около 79 000 хектара /хка/ гори, а със заповед на екоминистъра от същата година под защита са поставени около 100 000 хка. Тези около 180 000 хка, заедно с останалите гори във фаза на старост, които са в сертифицираните стопанства, правят около 200 000 хка, което е около 5% от българските гори изобщо“, каза Дунчев. „В Европа средно са защитени около 1 най-много 2 на сто вековни гори, т.е. ние сме много по-напред от тях“, коментира още той. По думите му сега се разработва стратегия за останалите около 5% от вековните и старите гори в България, които се намират във влагодайните зони и природните паркове.
„Можем да реализираме тази европейска стратегия лесно, защото имаме потенциал, имаме много добре опазени гори от лесовъдите“, смята шефът на ИАГ.
Нели Дончева също отбеляза, че голямото предимство на България в този процес е, че в страната ни 70% от горските масиви са държавна собственост и това позволява бързо и лесно решаване на въпроса. В останалите 30 на сто има гори общинска собственост, частна и собственост на религиозни общности.
„Това, което правим сега от WWF доста интензивно, е свързано с верифициране и сертифициране на стари гори, общинска собственост“, коментира Дончева. И допълни, че към момента е проучена територията на 62 общини, а 8 са обявили своите стари гори за опазване. Сред тези общини са Кюстендил, Пирдоп, Севлиево, Велико Търново, Харманли, Ботевград. Тя добави, че на този етап Столична община е отказала да защити старите си гори. Проучените такива на нейна територия възлизат на около 8200 хектара, като обявени за опазване към днешна дата са 800 хка.
Дончева отбеляза още, че за да имат мотив частните собственици да опазват старите си гори, трябва да се използват европейските политики и възможностите за компенсаторни плащания или плащания за опазване на екосистемните функции на горите по Програми за развитие на селските райони. Такива плащания се правят в други държави, но все още не са въведени в България. Според експерта на WWF това би подпомогнало процеса на обявяване на стари гори за защитени, включително и тези, които са частна собственост.
Специалистите коментираха, че при обявяването за опазване в тези гори се изключва възможността за дърводобив и човешката намеса в тях се свежда до минимум. Според предложение на природозащитните организации, направено преди година, тази компенсация за частните собственици трябва да е към 500 евро на хектар, за да не извършват в своята гора дърводобив.

стари гори
вековни гори
опазване
защитени местности
ИАГ
WWF
България
Европа
лидер
стимулиране
частни собственици
По статията работи:

3E news