НАЧАЛО » ����������������

АБВ: БСП и ДПС си поделиха задкулисно 500 млн. лв. в инвестиционната програма

„Парите са разпределени в и около партийните централи, по сфери на влияние и на предпочитания – и по-точно от един човек“, заяви президентът Първанов

fb
3E news
fb
07-02-2014 03:26:00
fb

Парите от публичната инвестиционна програма на правителството са разпределени задкулисно и според предпочитанията на партийните централи на БСП и ДПС“. Това обявиха от гражданската инициатива АБВ на специална пресконференция по повод решението на правителството от сряда за отпускане на 500 млн. лв. на министерства и общини.

„Тези пари са разпределени в и около партийните централи. Или по-точно разпределението е правено от един човек“, заяви лидерът на АБВ президентът Георги Първанов. Той обаче отказа да назове името на човека.

Кабинетът не даде пълната информация за разпределението по списък и проекти. От пресинформацията на финансовото министерство само става ясно, че няколко министерства ще получат през 2014 г. 212 млн. лв. по 13 проекта, а на голяма част от общините, но не всички, ще си поделят 287 млн. лв. по около 400 проекта.

От АБВ негодуват, че големи общини като Пловдив и Монтана, няма да получат и стотинка от тези 500 млн. лв. от бюджета. В същото време по-малки общини ще получат 6 пъти по-голямо финансиране, отколкото Попово например, чийто кмет е от АБВ. Смолян, Кърджали и Враца обаче ще бъдат облагодетелствани с по 17-18 млн. лв., защото са сред любимците на управляващите.

Подкрепящите Първанов кметове на Попово, Ковачевци и Перник директно обвиниха двете партийни централи в разпределение на средствата в инвестиционната програма, като заявиха, че е направено по явен партиен признак. "Подразни ни предварителната информация, че предвидените 350 млн. лв. за общините ще бъдат разпределени преди всичко от две централи - едната на "Позитано" 20, а другата чрез Съюз "Толерантност" за общините на ДПС", каза кметът на Попово Людмил Веселинов. Градоначалникът на Перник Росица Янакиева пък добави, че е огорчена от безпринципния подход на правителството при разпределянето на парите.

„Защо се наказва населението на тези градове? Заради кого? Заради АБВ, СДС или ВМРО? Или заради ГЕРБ? И тук не е правителството! Става въпрос за грубо намесване, за разпределение, извършено от партийните централи и от кръговете около тях!", категоричен бе бившият президент. Междувременно и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до финансовия министър Петър Чобанов, в което го пита защо са пренебрегнати общините на ГЕРБ.

Георги Първанов отбелязва също, че няма яснота за това как ще бъдат изхарчени 20 млн. лв. за многофункционални спортни площадки, които са отпуснати на спортното министерство, нито пък 20 млн. лв. за решаване на проблема с водния режим в населените места, които даже не са упоменати, включително и като брой. "Вижте как е нацепена нашата родина, националната ни територия по сфери на влияние и на предпочитания!“, коментира бившият държавен глава.

Евродепутатът Ивайло Калфин предлага за по-прозрачно разпределение на средствата да се създаде публичен регистър на проектите, финансирани по инвестиционната програма. Така ще се знае коиса конкретните проекти, за които плащат данъкоплатците, какво предвиждат, какво се работи по тях и кои са изпълнителите. Периодично трябва да се актуализира информацията до къде е стигнала реализацията на всеки проект и колко средства са изплатени, препоръчва Калфин.

От АБВ настояват и за регистър на медиите, които използват средства за популяризиране на европейските програми.
 

 

инвестиционна програма на правителството
разпределение
обвинения за задкулисие
партийно разпределение
АБВ
Георги Първанов
По статията работи: