НАЧАЛО » ����������������

Как гражданите могат да се включат в опазването на природата у нас?

fb
3E news
fb
19-02-2021 01:37:01
fb

По какъв начин гражданите могат да вземат участие в процеса по вземане на решения за опазване на околната среда започваме да си задаваме все по-често напоследък. Затова трябва да знаем обаче какво означава ОВОС или Оценка за въздействието върху околната среда. ОВОС отговаря на въпроса дали строителство на един хотел например ще доведе до замърсяване на въздуха, дали ще унищожи дома на диви животни и растения, или пък ще повиши количеството на битовите отпадъци. Важно е да знаете какви са сроковете за обжалване и какво можем да направим, ако сме ги пропуснали. Накратко с провеждането на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) се проверява дали един инвестиционен проект спазва всички екологични норми.

Освен експертен инструмент, ОВОС дава възможност на гражданите да заявят своята позиция и да поискат промяна на проекта или спиране на строителство. Това ще представи по време на обучение по темата на 25 февруари Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

Защо строителството в Рупите е незаконно и какво може да предприемем всички ние, за да предотвратим това поредно посегателство над българската природа ще обясни Петко Цветков от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

Проектът за строеж на вилни къщи и спа комплекс на метри от минералните извори и църквата на баба Ванга възмути местни хора и граждани от цялата страна. Протести се организират още от 2018 г. и се сформира гражданска група „Спаси Рупите“.

Институциите твърдят, че всички необходими разрешителни са осигурени. Дали обаче те отговарят на закона? Наистина ли строежът няма да увреди неповторимата природа в региона и какво можем ние, гражданите да направим, за да не позволим това сакрално място да се превърне в поредното бетонно
безумие в България?

Това ще са само част от темите на обучението на 25 февруари, което се организира от Асоциация на парковете в България (АПБ) и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, което е част от серия онлайн обучения Застъпници за природата по проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“, подкрепен от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП.

ОВОС
граждани
активни граждани
опазване
природа
Асоциация на парковете в България
Сдружение за дива природа БАЛКАНИ
По статията работи:

3E news