НАЧАЛО » ����������������

Донев: Мерките за бизнеса трябва да се обновят, за удължаване в сегашния им вид пари в бюджета няма

Подкрепата за засегнатите от кризата сектори на икономиката трябва да продължи, категоричен е Пламен Димитров

fb
3E news
fb
29-05-2021 11:01:08
fb
Източник: МТСП

Пари в бюджета за продължаване на съществуващите мерки няма. Затова те трябва да бъдат обновени. Това заяви в предаването "Панорама" на БНТ служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му още през март е станало ясно, че трябва да има актуализация на бюджета. Той отбеляза и че всяка една мярка, която служебното правителство ще обнови, ще бъде финансово обезпечена.

"Ще направим всичко възможно с малко преформатиране на мерките да търсим възможности за подпомагане на заетостта и бизнеса, но в същото време и да правим програма, която да подпомогне възстановяването на българския бизнес и поддържане на заетостта, така че икономиката да премине от затворено и неработещо състояние към една икономическа активност, така че да направим един плавен преход от затворено положение към работеща икономика", каза Донев.

По думите му туризмът ще бъде основният акцент в работата на правителството и всички усилия ще са насочени "към насърчаване на българския сектор, към това да бъдат привлечени повече туристи към черноморските курорти, да бъде осигурен и безопасен достъп на чужденци за туризъм по българското Черноморие".

Вчера стана ясно, че 30 000 ученици от първи до 11-ти клас ще летуват една седмица в български курорти на пълна държавна издръжка. "С тази мярка се цели онова, което беше пропуснато в дистанционното обучение, да бъде до някаква степен наваксано в тези ученически лагери", каза Донев.

Договаря се и намаляване на цените на плажните принадлежности и ползване на безплатни такива за туристите. "Договорена е вече на реципрочна основа посещенията на румънски и български граждани от двете страни на границата да става без изискване за отрицателни тестове, т.е. свободно придвижване, както и връщане обратно в държавата по произход да няма карантина. Това ще облекчи в голяма степен туристопотока", каза още Донев.

Ще продължи и мярката за дофинансиране на седалките в самолетите.

В същото време и от синдикатите са категорични, че мерките трябва да бъдат продължени.

Подкрепата за засегнатия от пандемията бизнес трябва да продължи, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ.

По думите му, не е отпаднала необходимостта от подкрепа на пострадалия бизнес.

"Целият туризъм към момента, макар и да се възстановява спрямо 2020 година, е на не повече от 40-50% от 2019 година като заявки за заетост и т.н. Градският транспорт пострада много миналата година и през тази година. Има сектори - 4-5, които продължават да изпитват крещяща нужда от подкрепа и за тях тази мярка 60/40, модифицирана в един друг вариант, както ние предлагаме с бизнеса, т.е 75% да бъдат подкрепени от брутното им възнаграждение, когато не работя", уточни Димитров.

Още в края на месец април нашето мнение беше, че се налага актуализация на бюджета и с течение на времето това се доказа много ясно, каза още Димитров.

На първо място се видя, че предвидените за пенсионерите 50 лева ги няма в бюджета. На второ място мярката за подкрепата на заетостта - 60:40, 80:20, "Запази ме" - парите за тези инициативи също не са налични. Не на последно място това са мерките за подкрепа на хората на първа линия. Твърди се, че средства за тези мерки има до края на юни, но след това въпросът стои нерешен, отбеляза Димитров.

Най-засегнатите сектори от коронакризата са туризмът, ресторантьорството, транспортът, преработващата промишленост, обясни той. По думите му Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се довърши. Той е внесен в Брюксел за предварителна оценка. В него са заложени големите пари за възстановяване, но той не отменя мерките за асиметрично пострадалите бизнеси, които се нуждаят от подкрепа, обясни президентът на КНСБ.


 

Гълъб Донев
бизнес
Подкрепа
мерки
криза
бюджет
средства
прекрояване
удължаване
Пламен Димитров
туризъм
По статията работи:

3E news