НАЧАЛО » ����������������

Съдът: Автомагистрали ЕАД няма да има ново ръководство, засега

СГС спря вписването на нови членове на Съвета на директорите, защото законът изисква това да става след конкурс

fb
3E news
fb
23-06-2021 02:17:38
fb
Източник: Автомагистрали

“Автомагистрали“ ЕАД няма да има ново ръководство, поне засега. Това е решението на съдия от Софийския градски съд от вчера следобед, след като е започнало гледането на дело, заведено от все още изпълнителния директор на държавното дружество Стоян Беличев, както и от останалите двама членове на Съвета на директорите Иван Коларов и Александър Филев. Според определението на съда са налице предпоставки според член 536, ал.1,т.1 от Гражданския процесуален кодекс, поради което регистрираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) производство по вписване на нов Съвет на директорите на „Автомагистрали“ следва да бъде спряно. Още вчера от СГС е изпратено писмо до Търговския регистър, с което се съобщава, че на база въпросното определение не трябва да бъдат вписвани промените в състава на ръководството на държавната компания.

Съдът е приел като основателни тъврденията на Беличев, Коларов и Филев от исковата им молба, че за назначаването на ново ръководство от страна на принципала МРРБ не е проведен конкурс, както изисква чл. 21 от Закона за публичните предприятия. Паралелно с това Законът за счетоводството изисква големите предприятия, към които спада „Автомагистрали“ ЕАД, да имат не по-малко петима членове на Съвета на директорите, който се избира с конкурс.

Според определението на съдията отписването на Беличев, Коларов и Филев като членове на Съвета на директорите и вписването на новите на тяхно място в Търговския регистър се спира докато съдът не вземе решение по образуваното търговско дело. Прави впечатление също така, че исковата молба на шефовете на „Автомагистрали“ е предявена вчера, както и че още в същия ден СГС излиза с определението за спиране на вписването на новото ръководство.


 

автомагистрали
СГС
определение
спиране
вписване
търговски регистър
ново ръководство
иск
нарушение на закона
По статията работи:

Кристиан Костурков