НАЧАЛО » ����������������

Георги Първанов: България ще загуби от „Южен поток“, защото може да бъде заобиколена

fb
3E news
fb
26-06-2014 07:03:00
fb

България може да загуби от "Южен поток", защото макар проектът да върви, има опасност да бъде заобиколена. Проблемите идват заради неразбирателството между изпълнителите на проекта Делян Пеевски и Цветан Василев, както и от факта, че енергийната ни дипломация е тотално зависима от западния интерес.

 

Това заяви по бТВ бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов. Той призова друг да поеме щафетата в министерството на икономиката и енергетиката на мястото на сегашния министър Драгомир Стойнев. „Стойнев се е изхаби в качеството си на ръководител на едно от критичните ведомства. Има хора, които да поемат щафетата“, каза Първанов.

 

Според него забавянето на оставката на кабинета има една единствената цел - "някой да вземе своето последно десет. „Белене“ е един от проектите, от който „някои хора искат да спечелят“, посочи лидерът на АБВ.

Първанов коментира и конфликта между Пеевски и Василев. По негово мнение за силата на Делян Пеевски можело да се съди по това колко лесно може да събори една банка с всички принадлежащи й дружества. „Това, което стана, е едно покушение“, смята бившият предишният президент и обрисува кризата с КТБ като сценарий, направен по елементарен начин от ДПС и с мълчаливото съучастие на "Позитано".

 

Ползите за участниците в процеса обаче ще станат ясни след време, като се види кой какво е спечелил от хаоса, коментира Първанов. Важният въпрос в случая е дали държавата е изиграла активна роля в този сценарий с изтеглянето на средства от държавни фирми и по този начин е катализирала процесите в банката.

 

"Южен поток" - България
Георги Първанов
конфликтът Делян Пеевски - Цветан Василев
кризата с КТБ
По статията работи: