НАЧАЛО » ����������������

Първият болничен ден няма да се заплаща от догодина

fb
3E news
fb
14-11-2019 04:38:57
fb

Първият ден от болничните няма да се заплаща от 1 януари следващата година. За това днес е била постигната договорка в управляващата коалиция. До момента по закон първите три дни се заплащат от работодателя, като от години бизнесът настоява това да се промени. Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Мярката, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Решението бе обявено на брифинг в Народното събрание от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефкът на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Мярката е била одобрена след проведен Коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов тази сутрин.  По-късно е имало и среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с партньорите от Обединени патриоти.

Партньорите в управлението са се разбрали още децата от малцинствените групи да се приобщят към образователната система, като от 4-5 години постъпват в детска градина, а държавата да поема разходите за това. Ще има праг в зависимост от доходите на семействата.

Предвижда се откриването на фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли, където е необходимо.

В държавния бюджет за догодина е предвидено още минималната пенсия от 1 юли да стане 250 лева.

Промените, за които са се разбрали управляващите днес, ще бъдат внесени като предложения между двете четения на държавния бюджет за 2020 г.
 

болничен
първи ден
заплащане
работодател
политика
По статията работи:

3E news