НАЧАЛО » ����������������

Френски компании може да участват в състезанието за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Министър Петкова и посланик Льобедел отбелязаха успеха на българското председателство на Съвета на ЕС

fb
3E news
fb
12-07-2018 10:45:00
fb

„Във Франция първото председателство на България на Съвета на ЕС се счита за безспорен успех“. Това подчерта посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел пред енергийния министър Теменужка Петкова. „В рамките на председателството успяхме да се справим с предизвикателствата в областта на енергетиката. Затворихме досиетата за енергията от възобновяеми източници, за енергийната ефективност и за регламента за управление на Енергийния съюз. Те са основополагащи за законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“, както и за изграждането на Енергийния съюз“, каза министър Петкова. „След едногодишни дебати постигнахме общ подход и по регламента за Агенцията на ЕС за сътрудничество между енергийните регулатори“, допълни тя.

Министър Петкова и посланик Льобедел обсъдиха и възможностите за участие на френски компании в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Енергийният министър представи решението на правителството да търси възможност за реализацията на проекта за изграждане на втора атомна централа в България съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество. „Това ще е отлична възможност за продължаване на съвместното сътрудничество между България и Франция в областта на атомната енергетика“, подчерта Петкова.

По време на срещата двамата дискутираха и изпълнението на приоритета на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. „Заедно с Европейската комисия продължаваме работа по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на българска територия, който да е и платформа за търговия с природен газ. Напредват дейностите по изграждане на интерконектора Гърция-България – в ход са всички обществени поръчки за неговото строителство“, информира Петкова. Посланик Льобедел благодари за оказаната от страна на Министерството на енергетиката подкрепа при провеждането на проучванията на дълбоко Черно море от страна на френската компания Тотал.


АЕЦ "Белене" процедура за избор
стратегически инвеститор
диверсификация на газовите доставки
Франция
България
Българското председателство на Съвета на ЕС
посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел
министър Теменужка Петкова
По статията работи:

Галина Александрова