НАЧАЛО » ����������������

Дупница освободи електромобилите от такси за паркиране

След битовото отопление, колите са най-големият замърсител в общината

fb
3E news
fb
29-05-2021 03:28:45
fb
Източник: pixabay.com

Електрическите превозни средства /ИЕПС/ и електрическите превозни средства с горивна клетка /ЕПСГК/ в Дупница са освободени от такса за паркиране, решиха общинските съветници, съобщи БНР. Предложението е на кмета на Методи Чимев и цели подобряване чистотата на въздуха и на градския шум.

Освобождаването от заплащане е стимул за гражданите и за фирмите да използват изцяло електрическите коли и тези с с горивна клетка на територията на община Дупница.

Моторните превозни средства са втори по големина замърсител на въздуха на територията на община Дупница, след битовото отопление. Те генерират една от най-високите концентрации на емисиите на ФПЧ. Увеличаване броят на електрическите и намаляване употребата на моторни превозни средства ще доведе до значителни ползи за околната среда, най- вече защото електрическите превозни средства не генерират въглеродни емисии.

Електромобилите осигуряват тихо придвижване, с което намаляват градския шум, са мотивите на градоначалника.

Решението за отпадане на таксата е прието с доста дебати дали това не дискриминира собствениците на традиционни автомобили. Неофициално се коментира, че електромобилите на територията на общината на етапа са под 10, но ще се увеличават. 

Дупница
паркиране
такса
освобождаване
електромобили
горивна клетка
общински съветници
замърсяване
автомобили
битово отопление
По статията работи:

3E news