НАЧАЛО » ����������������

Вкарват жизнеспособните газови проекти в специален европейски план

Вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович отново ще лобира за "Южен поток" до България

fb
3E news
fb
09-02-2015 05:55:00
fb

Българската страна ще разчита на лобиране от страна на зам.-председателя на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович пред Москва за прокарване на една тръба от „Южен поток“ до границата с Европейския съюз, при спазване на европравилата. Това заяви премиерът на България Бойко Борисов след срещата на Групата високо равнище по въпросите на газовата свързаност в Бояна. Борисов припомни, че страната ни все още не е получила официално уведомление за спирането на проекта "Южен поток". ЕК замразява наказателната процедура срещу България за "Южен поток", обеща от своя страна вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович.

 

Всички държави от региона на Централна, Източна Европа и Адриатическия регион трябва да имат поне по три източника на природен газ. С този въпрос не само на политическо, но и на експертно ниво ще се занимава специална работна група. Това заяви пред журналисти Марош Шефчович.

Направихме и бърз преглед на най-важните приоритетни инфраструктурни проекти в енергетиката, които предстои да реализираме, но и ще бъдат съфинансирани от ЕС. Нашите експерти след днес веднага пристъпват към действия, за да се разработи план за действие, който да обсъдим на следващата ни среща, която планираме за месец юни, съобщи Шефчович. ЕС е тук да помогне България и региона. Смятам заедно да предприемем необходимото за обезпечаване на енергийната сигурност на целия регион, да реализираме инфраструктурните проекти в региона, и да ги свържем с Централна Европа, за да изградим стабилен Европейски енергиен съюз, допълни Шефчович. Не на последно място се събрахме да демонстрираме нашата солидарност по отношение на енергийната сигурност на региона и да гарантираме свързването му с Централна Европа, каза той.

Детайлите ще бъдат уточнени на следващата среща на Групата през месец юни. Планът, който ще бъде подготвен от работна група, ще включва проектите, които са жизнеспособни, обясни Шефчович. Той припомни, че Европа се намира в много сложна обстановка и затова целта е на първо време да бъдат обсъдени "тези проекти, които са под наш контрол". Именно поради това се предвижда всяка страна да има поне три източника на природен газ. На този етап в плана са включени общо 14 проекта, от които 4 са български.

 

В отговор на въпрос кои са трите източника на природен газ за България, премиерът Борисов посочи местния добив от находищата на природен газ в блоковете Силистар, Терес и Аспарух в Черно море, интерконекторната свързаност със съседните страни и доставките на тръбопроводен газ (през "Южен поток"), както и възможностите за доставка на втечнен природен газ през Гърция.

Борисов наблегна обаче на това, че "искаме да се върнем към първия вариант (газопровода "Южен поток"), даващ възможност за добър бизнес с Русия".  Премиерът припомни също така, че до момента страната ни не е получила нито един документ, който черно на бяло да удостоверява спирането на проекта за газопровода "Южен поток".

 

"Ако преди една година се беше провела тази среща, аз съм убеден, че нямаше да се стигне до процедурата с отмяна на проекта за газопровода „Южен поток“, нито до появата на сегашните проблеми", допълни в коментир премиерът Бойко Борисов.

Оттук нататък по думите му страната ни ще разчита на изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, стана ясно от думите му. По думите на Борисов, на срещата в Бояна страната ни е представила визията си за газов хъб край Варна. Предстои тази идея да бъде анализирани и оценена в частност дали не е в нарушение на европейските правила, след което ще бъде представена и пред Русия. Впоследствие пък може да се водят преговори за осъществяването на идеята за газов хъб посредством и "Южен поток", а количествата природен газ да се разпределят от територията България.

 

Целта ни е ниска цена на газа, коментира още  Борисов.  По думите на премиера идеята за газов хъб в Бългрия дава много повече възможности. "С удоволствие бих отишъл в Москва при положение, че излезем с такова решение", каза Борисов, като допълни, че е готов да защитава тази идея.

"Що се отнася за проекта "Турски поток", бих задал въпроса дали би бил жизнеспособен", коментира от своя страна вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович. В подкрепа на тезата си той припомни, че по газопровода "Южен поток" държавите са имали конкретни договори за доставка на определени количества и точка на доставка, докато при "Турски поток" това остава неизвестно.

В рамките на изявлението си премерът Борисов за пореден път изрази притеснението си от ситуацията около Украйна. "Аз и вчера казах, че съм много притеснен от война", обясни той, като допълни, че тогава "ще се рушат, а няма да се изграждат газопроводи".

 

 

 

 

Южен поток
газов хъб
изтоници на природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева