НАЧАЛО » ����������������

Бизнесът: Синдикатите в пандемия - токът ще поскъпне малко, трябва да е повече

fb
3E news
fb
04-06-2021 04:33:52
fb
Източник: 3eNews, архив

„Докато бизнесът се чуди как да оцелее в пандемия, други тайно търчат по министерствата да спасяват ТЕЦ „Марица Изток 2“. Как да стане това? Някой трябва да плати?

Лесно. Като изръсим всички електропотребители бизнес и битови потребители с фиксирано доплащане за ТЕЦ-а през новата регулаторна година от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г. Със заповед на министъра на енергетиката под претекст, че спасяваме работещите там“. Тази позиция изразиха днес от Асоциацията на организациите на българските работодатели, разпратена до медиите.

„Синдикатите настояват тока да поскъпне с повече от 3% за битовите потребители и плашат с протести на жълтите павета. Бизнесът също да доплати милиони. Къде се е чуло и видяло? У нас. После тичат при бизнеса и министрите да се оплакват, че поскъпнал живота?!

Да, токът скочи много на свободния пазар през тази година. Но за държавния ТЕЦ и това е недостатъчно. Искат още 300 милиона лева за година да си гарантират спокойствието и безоблачно съществуване. И пращат емисари. Кого? Пряко заинтересовани синдикалисти с лични бизнес интереси в ТЕЦ-а“, добавят от АОБР. 

Вярно, там работят много хора. Но е вярно и, че региона на Стара Загора традиционно страда от недостиг на работна ръка. Ако платим само заплатите на работещите в ТЕЦ-а със сигурност ще ни е по-евтино – само 80 млн. лв./година, изчисляват от бизнеса.

„Простичко казано: произвеждат стока, която никой не ще да купи, защото е безумно скъпа.

Е, трябва ли всички да плащаме за безхаберието в държавната енергетика, прикривано от най-големите синдикати. С тези пари да бяхме построили нов екологичен блок, примерно на природен газ! 

Служебният министър на енергетиката е с хоризонт от два месеца. Разбира се, че спасението не може и не трябва да дойде от него. Редовно правителство трябва да въведе „механизъм за капацитет“, което ще даде рамката, одобрена от Европейската комисия за поддържане на такава мощност.

Последните години Марица Изток работи само с два блока от осем. Но поддържат персонал за осем блока. И изяждат парите изкарани от цялата енергетика. И искат всяка година още няколкостотин милиона лева? С трикове и мимикрия. Докога?“, питат риторично от АОБР.

ТЕЦ Марица изток 2
синдикати
искания
АОБР
високи сметки
поскъпване на тока
По статията работи:

3E news