НАЧАЛО » ����������������

Лидерите на ЕС ще дискутират какви мерки да се вземат за постигане на климатичните цели на общността

На срещата ще се обсъжда и борбата с COVID-19, отношенията с Великобритания и Русия

fb
3E news
fb
19-05-2021 05:48:32
fb
Източник: 3eNews, архив

Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 24-25 май 2021 г. в Брюксел. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят темите COVID-19, климат, отношенията ЕС-Великобритания и отношенията между ЕС и Русия.

Лидерите на ЕС ще направят преглед на епидемичната обстановка, включително ускоряване процеса на разрешаване, производство и разпространение на ваксините, както и на ваксинационните кампании и ще обърнат внимание на координираните действия в отговор на пандемията. Акцент в разговорите ще бъде поставен върху актуалното състояние на работата по цифровия зелен сертификат, съобщиха от правителствената информационна служба.

Дискусията по темата за климата е в съответствие със заключенията на Европейския съвет от 10-11 декември 2020 г. Лидерите ще проведат дискусия с оглед приемането на допълнителни насоки, преди ЕК да представи пакет от законодателни предложения за начините, по които всички икономически сектори могат да допринесат за постигането на целите за намаление на емисиите на парникови газове 2030 г.

Европейският съвет ще обсъди също актуални въпроси на отношенията на ЕС с Обединеното кралство с фокус върху прилагането на Споразумението за търговия и сътрудничество и изпълнението на Споразумението за оттегляне. Лидерите ще проведат и стратегическа дискусия по отношенията ЕС-Русия.

Европейски съвет
лидери
дискусия
климатични цели
COVID-19
По статията работи:

3E news