НАЧАЛО » ����������������

Подготвя се забрана за движението на автомобили с ниски екостандарти в централната част на градовете

fb
3E news
fb
05-02-2021 11:33:04
fb
Източник: bTV, архив

На автомобили, които не отговарят на екологичните норми, ще може да им се налага забрана да се движат в определени зони на градовете в дни със завишени нива на замърсяване. Това предвиждат новите промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, приети единодушно на първо четене от депутатите в Комисията по околна среда и водите, предаде БГНЕС.

Новите текстове са по предложение на ГЕРБ, а с тях общините ще могат сами да определят ниско емисионни зони в населените места, в които да не бъдат допускани замърсяващи автомобили в определени периоди от време.

Предвижда се въвеждането на 5 екологични групи автомобили, а причисляването към всяка една от тях ще става след преминаването през годишен технически преглед, на който се измерват количеството отделени вредни емисии. Всяко превозно средство ще получава еко-стикер с вграден чип, който ще съдържа информация за него, екологичната група и собственика. Специални камери пък ще засичат нарушители, които ще бъдат санкционирани.

Председателят на комисията Ивелина Василева определи промените като „дълго чакани“, а те получиха подкрепа и от Министерството на околната среда и водите. Опозицията също изрази съгласие.

Скоро текстовете трябва да влязат за обсъждане и в пленарната зала.

екологични стандарти
автомобили
забрана
мръсен въздух
централна градска част
По статията работи:

3E news