НАЧАЛО » ����������������

България може да е сред лидерите в ЕС на база финансов инженеринг за подкрепа на малките и средни предприятия.

fb
3E news
fb
22-03-2017 07:22:00
fb

"Очаквам в близките години България да се превърне в един от лидерите в ЕС по предоставяне на инструменти на база финансовия инженеринг за подкрепа на малките и средни предприятия". Това заяви заместник-министър Лъчезар Борисов при откриването на тринадесета конференция от поредицата „Конкурентоспособност на българската икономика“ на тема „Финансов инженеринг и финансиране на малки и средни предприятия“, организирана от Институт за икономическа политика и Фондация „Ханс Зайдел“. На конференцията присъстваха Ясен Георгиев, изпълнителен директор, Институт за икономическа политика и д-р Клаус Физингер, регионален директор за Югоизточна Европа, Фондация „Ханс Зайдел“.

Заместник-министър Борисов изтъкна, че през целия предишен програмен период на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2007-2013 сме станали свидетели на променящата се европейската политика на финансиране, в която все по-широко приложение намират инструментите за финансов инженеринг. Той допълни, че през програмния период 2007—2013 финансови инструменти са използвани в 25 от 28-те държави членки на ЕС, като единствено Хърватия, Ирландия и Люксембург не са използвали този механизъм.

„Не случайно обръщам внимание на европейските средства, тъй като именно тяхната роля е съществена за развитието на финансовите инструменти в България, благодарение на инициативата JEREMIE, стартирала в периода 2009-2010 г.“, посочи зам.-министър Борисов. Той допълни, че JEREMIE се управлява съвместно от Министерство на икономиката и Европейския инвестиционен фонд, а инструментите предлагани на пазара чрез инициативата са добре познати. Фондовете за начално финансиране Launchub и Eleven или инструментите за дългово финансиране, които спомагат за облекчаването на достъпа до свежи ресурси на българските предприятия чрез по-ниски лихвени проценти и по-ниски нива на обезпечение са добър пример за това.

По думите на заместник-министър Борисов към настоящият момент Министерството на икономиката е ангажирано активно в управлението на инструменти за финансов инженеринг, като в програмния период 2014-2020 близо 25% от европейските средства към българския бизнес са под формата на различни дългови и дялови инструменти.

„Не трябва да се забравя и значителната стойност на рециклираните средства по инициативата JEREMIE, голяма част от които вече са насочени повторно към българския бизнес“, допълни той.

Д-р Клаус Физингер, регионален директор за Югоизточна Европа, Фондация „Ханс Зайдел“, изтъкна че е важно не само да се насърчават малките и средни предприятия, но също така да се стимулира и образованието. Двете неща са взаимно свързани и България като млад член на ЕС се представя в изключително положителна светлина. „От 1993 г. насам работим активно за подобряване на имиджа на България, а това означава създаване на положителен икономически и инвестиционен климат, не само за български предприемачи и инвеститори, а също така и за чуждестранните“, допълни той.

От своя страна Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика поясни, че чрез тази конференция ще се търсят отговори на няколко въпроса, а имено какво е мястото на т.н финансов инженеринг в европейските национални политики, мерките за насърчаването на конкурентоспособността на българските фирми, в каква степен нараства ролята на финансовият инструмент в подкрепа на бизнеса, както и климата за дялово и рисково инвестиране в България и дали той е алтернатива на европейските средства. „Когато говорим за конкурентоспособност няма как да не погледнем Докладът за глобалната конкурентоспособност, където България се позиционира на 79-то място от общо 138 страни, които попадат в изследването“, подчерта той.

малки и среди предприятия
Конкурентоспособност на българската икономика
инициативата JEREMIE
зам.-министър Лъчезар Борисов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева