НАЧАЛО » ����������������

Обсъждат утре бъдещето на Витошките лифтове - Драгалевски и Княжевски

Една десетгодишна сага очаква все още своето продължение

fb
3E news
fb
06-01-2021 02:14:46
fb

Ще обсъждаме в четвъртък в Столична община дали има нужда от промяна в Плана за управление на Природен парк „Витоша“, за да се подменят изцяло съществуващите лифтове на Витоша- Княжевски и Драгалевски, обяви по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Казусът е важен, защото от тези решения зависи дали Витоша ще стане по-достъпна за софиянци. През 1956 година е открит най-старият лифт на Витоша- Драгалевският, през 2017 г. след 61 години той спира. Княжевският лифт е първият кабинков лифт в България, отворен през 1962 година и затворен през 1991 г. след инцидент с блокирани туристи.

Княжевският осигурява достъп на гражданските до среднопланинската система от алеи, а Драгалевският до високопланинската система от алеи.

Планът на парка така или иначе е изтекъл и в момента се работи по стария План за управление. Според Димитров би трябвало да може изцяло да се подновят лифтовете дори ако е необходимо изместване на стълбовете с 50 сантиметра. Но най-важно ще е мнението на експертите, подчерта той.

Кой да управлява лифтовете

Сагата за пускането на лифтовете на Витоша е още от 10 години. Спорът е между Столична община и Витоша ски. Столична община твърди, че лифтовете могат да се обновят без да се променя мястото на съществуващите стълбове. От концесионера Витоша ски, който притежава съоръженията, но без право на строеж твърдят, че лифтовете трябва изцяло да се подменят, защото не отговарят на изискванията. Затова според компанията трябва тези територии да се изключат от парка.

Сега е изключително важна позицията на Министъра на земеделието, храните и горите дали за обновяването на лифтовете е необходимо изключване на територии от парка, коментира пред 3eNews Тома Белев, дългогодишен директор на парка, сега Общински съветник в София от Демократична България. Планът за управление на парка позволява подмяна, по законът за горите  Според него би могло обновяването на Драгалевски и Княжевски лифт да се случи без да се изключват територии от парка и в тази връзка негова промяна не е необходима. Въпрос на тълкуване. Всъщност спорът е в това, че Витоша ски иска пълна подмяна на лифтовете и изключването им от парка, за да може да внесе искане за право на строеж за подмяната на лифтовете, защото искат Драгалевския лифт да прави връзката с пистите. Но до момента дружеството не е внесло никакви инвестиционни предложения в общината. От своя страна общината настоява да се направи обновяване на лифтовете без да се изменя местоположението им и логично Столична община си иска лифтовете. Според Белев лифтовете трябва да бъдат стопанисвани от общината, тъй като и собственик на земята е държавата.

През 2007-2008 г, лифтовете се приватизирани и изведени от упрвлението на Столичен електротранспорт, припомня експертът.

Каква ще е следващата стъпка да направим Витоша по-достъпна предстои да разберем?

лифтове
Витоша
достъпна
планина Драгалевски лифт
Кнежевски лифт
Емил Димитров
Тома Белев
столична община
Витоша ски
По статията работи:

Рая Лечева