НАЧАЛО » ����������������

Германци искат да преквалифицират работници от Югоизточна Европа в областта на новите технологии за енергийна ефективност

fb
3E news
fb
18-06-2021 09:21:28
fb
Източник: МРРБ

Германска компания проява интерес за реализация на пилотен проект за Югоизточна Европа за обучение и преквалификация на работници в областта на новите технологии за енергийна ефективност и намаляване на замърсяването с въглероден диоксид. Това стана известно на среща на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и съветника й Георги Коларов с представители на фирмата "Форте Глобъл". На рещата са присъствали Джулиан Марвиц "Форте Глобъл", Тереза Бойнова и Евгени Иванов от "Евроконсултанс България", партньор на фирмата у нас, съобщиха от регионалното министерство.

Компанията е представила проект, в който е посочено, че годишно в България могат да бъдат обхванати до 10 000 души за изграждането на соларни фасади, контейнери за биогорива и фазови външни и вътрешни изолации в сградите. Приоритетно програмата ще е насочена към преквалификация в сектори, които подлежат на преструктуриране, както и служители на минни компании, засегнати от реализацията на "зеления преход".
Предложението предвижда създаването на общ проект между МРРБ и немската компания, с който да се кандидатства за финансиране пред Европейската комисия по Плана за справедлив преход.

Реализацията на подобно начинание би било предпоставка да се разкриват хиляди "зелени" работни места в сектора на устойчивото енергийно обновяване на сградния фонд. Подобни технологии се използват успешно в Германия и Швейцария, стана известно на срещата.
Георги Коларов посочил, че страната ни предвижда саниране на множество сгради по Плана за възстановяване и устойчивост и са нужни добре подготвени кадри, тъй като новата програма за енергийна ефективност ще включва и мерки за устойчивост на проектите.

Министър Виолета Комитова предложила на немската компания да подаде официално предложение за партньорство в МРРБ, в което да са разписани подробно целите и изискванията на проекта, за да се пристъпи към изпълнение.

Германия
фирма
Виолета Комитова
предложение
зелен преход
преквалификация
работници
Форте Глобъл
По статията работи:

3E news