НАЧАЛО » ����������������

Първанов поздрави министър Петкова за споразумението с Газпром за развитие на газовата инфраструктура

Пътната карта е знак за разбирателство на най-високо ниво за един възобновяващ се, макар и на много прагматично ниво, диалог между България и Русия, смята президентът от 2002 до 2012 г.

fb
3E news
fb
05-06-2017 10:30:00
fb

Като "новина по българо-руските отношения" окачестви президентът Георги Първанов /2002 - 2012/ споразумението, което подписаха през уикенда българският енергиен министър Теменужка Петкова и председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер. Документът беше обявен като Пътна карта за проучване на възможностите за развитие на газовата инфраструктура в България.

"Както се казва: "Не на нас тези номера". България е проучена за 45 години, всичко се знае - от къде, какво трасе може да премине. Става дума за реализация на онова, за което намекна Дмитрий Медведев преди няколко дни, че една втора тръба от "Турски поток" може да мине през страната ни", обясни Георги Първанов по Нова тв и приветства идеята.

"Новината е добра. Няма да минат 63 милиарда, както ние го бяхме договорили, но може да минат 15-16 милиарда. От това ние ще печелим от такси, печелим и сигурност", коментира Първанов. По думите му този договор говори за разбирателство на най-високо ниво, което е и знак за един възобновяващ се, макар и на много прагматично ниво, диалог между България и Русия.

Пътна карта с Газхпром
развитие на газовата инфраструктура в България
Теменужка Петкова
Алексей Милер
Георги Първанов
По статията работи:

Галина Александрова