НАЧАЛО » ����������������

Първанов препоръча енергийната сигурност да стане приоритет на българското председателство на ЕС

fb
3E news
fb
07-09-2016 05:50:00
fb

Темата за енергийната сигурност трябва да е сред приоритетите на българското председателство на ЕС. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Георги Първанов. Той бе категоричен, че европейската енергийна сигурност е проблем, който може да избухне с по-голяма сила и от този за бежанците, съобщиха от партията.

„Защо България да не се опита да бъде водеща в това отношение? Приляга ни, и заради стратегическото ни положение, и заради експертизата, която имаме. Ако се утвърдим отново като водеща държава по отношение на енергийната дипломация, тогава България ще звучи много по-силно, много по-убедително“, посочи той, цитиран от БГНС.

Първанов коментира и информацията за промяна в позицията на ЕК по отношение на „Южен поток“. „Идеята да ни помогне ЕК в преговорите с Москва, идеята за такава тристранна среща ми се струва неработеща. Първо трябва да си свършим работата сами. Телефонни разговори не са достатъчни, трябва да се отиде на среща. Така, както направи Ердоган. Предлагам, апелирам, настоявам това да се случи възможно най-бързо, защото в енергийната дипломация загубата на темпо, може да се окаже фатална“.

Във връзка с темата лидерът на АБВ изрази становище и по отношение на приключилия във Варна енергиен форум. По думите му той е постигнал по-скромни резултати от този, проведен в София през 2009 година. „Този форум трябва да бъде оценен като идея, като резултати и като перспективи. АБВ се включва в този дебат. Още повече смятам, че ние сме от онези, които могат да зададат тон за един такъв дебат, защото имаме не лоша експертиза. Много важно е да се разбере, че по тази тема трябва да има във висша степен консенсус, защото става дума за стратегически въпроси, които ще се решават от повече от едно правителство и различни състави на парламента. Т.е. наличието на съгласие е предпоставка нещата да се случват последователно, с приемственост, а не всеки път да започваме от начало. Склонен съм да поощря тази активност на правителството и министър-председателя през последните месеци. Става въпрос за енергийните въпроси. Макар и закъсняла, тази активност трябва да бъде подкрепена. Но няма да спра до тук, защото когато става дума за консенсус, той трябва да се формира, а не да подкрепим сведени ни, измислени в някоя „лаборатория“ решения. Имам едно предложение – премиерът трябва да намери форма да обере луфтовете и да създаде консенсусна позиция. От тази гледна точка, от гледна точка на политическия дебат за енергийната ни дипломация, мога да кажа, че резултатите от този форум (Енергийния форум във Варна бел.ред.) са доста скромни. И вместо да се радваме на този скромен форум, ние трябва да се борим с общи усилия да възстановим ролята на България като ключов фактор в енергийната дипломация“.

Встрани от темата Георги Първанов бе призован за коментар по отношение на кандидатурата на ген. Радев, издигната от БСП, както и възможните номинации в АБВ за кандидат за президент. По думите му яснота по въпроса ще има след броени дни. „Ние не се притесняваме от ретроградния Меркурий и ще обявим своята кандидатура преди ГЕРБ. Не сме зависими нито от зодиите, нито от Меркурий, нито от поведението на другите политически формации. Що се отнася до кандидатурата на господин Радев. Той вече прави кампания и обиколи много региони като кандидат на БСП и се опасявам, че малко трудно ще бъде легитимиран инициативния комитет, който трябва да го издигне“. 

 

енергийна сигурност
енергийна дипломация
Георги Първанов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева