НАЧАЛО » ����������������

Реанимация за Спешна помощ

Министерството предлага 20% увеличение на заплатите в спешните центрове

fb
3E news
fb
31-05-2014 03:36:00
fb

Спешна помощ е картина на цялото ни здравеопазване и ясна проекция на цялото ни болно общество. Ние не знаем за какво ни е Спешна помощ. Заплатите в Спешна помощ са едни от най-ниските. Няма добра организация на работата и управление на персонала. Всяка година се отпускат пари за медиците там, но те защо ли не ги усещат. Работещите в Спешна помощ стават все по-малко, желаещите намаляват, средната възраст на персонала е над 50 години. 

Двадесет милиона, които да осигурят 20 процента увеличение през 2015 г. на бюджета за заплати и осигуровки в Спешна помощ са поискани от Министерство на финансите, съобщи заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред "Нова телевизия".

Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата, коментира той.

Той допълни, че намерението на работещите в Спешна помощ в София да напуснат работа, за да защият своя ръководител, може да се определи като криза. "Ако единственият аргумент е защо е освободен д-р Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим и да направим каквото искат хората. Просто защото сме в дълг към тях. Работи се по въпроса, но всичко става бавно", каза д-р Пенков.

Той обясни още, че целият бюджет на Министерството на здравеопазването е 380 милиона лева за всичко, а миналата година бюджетът е бил изключително ограничен.

"Тази година ще се инвестират 22 милиона лева за оборудване, но истинският проблем е този с липсата на кадри", допълни д-р Пенков. Според него трябва да се работи в посока подобряване на условията на труд в Спешната помощ, като стъпка в тази насока е и обучението на парамедици и асистенти в медицински университети в страната.

"Ако от партийните субсидии се направи един фонд за редки заболявания или други неща, за които има малко финансиране, ще бъде страхотно", допълни той.

За случая с Елизабет Димитрова заместник-министърът коментира, че линейката е пристигнала с около 30 минути закъснение след подаването на сигнала. "Ако са дошли навреме и е имало признаци на живот, тогава се провеждат в пълен обем реанимационни мероприятия. Те са длъжни да го направят. Единият пропуск, е че екипът не е проверил как е заредена линейката при тръгване. Много малко средства са инвестирани в апаратура.

Елизабет Димитрова издъхна, докато чакаше линейка в столичния квартал „Надежда". Версиите на близките и на Спешна помощ по отношение на времето, за което е пристигнала линейката, се разминават. Трагедията беше последвана от нова вълна напрежение в системата - лекари от цялата страна заплашват с оставки, ако условията за работа на спешните медици не се променят. 

„Спешна помощ е в шок и действително трябва нещо шоково, за да се оправи. Проблемите са налице от много години. Това, което се случи с Елизабет Димитрова, за съжаление, се е случвало и преди. Оставката на д-р Гелев не е решение, не е това начинът да се помогне",каза в студиото на "Събуди се" по Нова телевизия медицинската сестра в Столичната спешна помощ Благовеста Любомирова.


„Много се надяваме София да не остане без Спешна помощ. Но сме в готовност за оставка - това е акт на отчаяние в желание нещата да се променят наистина. Причините за кризата са комплексни, но основният проблем е ужасяващият кадрови дефицит. Има нормативи, според които на 15 000 души население се полага един екип. Представете си за населението на София - над 1,3 милиона души, а неофициално може би над 2 милиона, би трябвало да бъдат 100 линейки. Ние се радваме ако сме 15", коментира доктор Михаил Атанасов.

„Основен проблем е и заплащането. Ако това се оправи, ще има повече кадри. На дежурство се правят около 200 адреса. Няма никакъв натиск, всеки служител на Спешна помощ е решил сам за себе си да изрази мнението си", допълни сестра Любомирова.

„Благодарение на телефон 150 може да се дава приоритет на сигналите. Пациентите сами определят нивото на спешност - когато преценят, че е нужна незабавна помощ. Спешна помощ се превърна в буфер. До 1999 година съществуваха неотложни звена във всички столични поликлиники, в които дежурни бяха по двама лекари", сподели д-р Атанасов.

Спешна помощ
реанимация
увеличение на заплатите с 20%
Бойко Пенков
липса на кадри
ниски заплати
апаратура
По статията работи: