НАЧАЛО » ����������������

Синдикатите предлагат „Мини Марица Изток“ да вземат 50 млн. лв. заем от БЕХ

fb
3E news
fb
24-08-2020 05:23:02
fb

Синдикатите в „Мини Марица-Изток“ поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов и политически гаранции за бъдещето на комплекса. Те обявиха, че са готови за протести и стачка. Миньорите са притеснени от намаления с 25 процента добив на въглища тази година заради свитото потребление на ток, което ще донесе по-ниски приходи и ще доведе до неизпълнение на инвестиционната и ремонтна програма на мините. „Въглищният сектор търпи много силни загуби тази година, не само у на нас, но и по света и това рефлектира върху „Мини Марица – Изток“, коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

„Проблемите бяха очаквани за Мини Марица – Изток“ и те се развиваха последните години у нас, но и в Европа, и дори в Съедините щати има тенденции на силно намаляване на производството на база на въглища. Въпросът е как се решават на местно ниво“, посочи експертът. Антон Иванов заяви още, че е нормално работещите в сектора да искат среща с премиера и управляващите да изпълнят обещанията си.

„Бяха чувани само обещания, че секторът ще продължава да работи и няма да има проблем. В момента хората очакват да бъдат изпълнени тези обещания. Има нещо обещано и то трябва да се изпълни!“ Иванов поясни, че от две години енергетиците очакват да разберат как ще се развива секторът занапред, защото е очевидно, че промени ще има. Хората в сектора настояват да има ясна програма и стратегия за развитие. „Но сега вече те казват, че може да се стигне и до протести, защото искат за знаят какво ще се случи тази зима. Премиерът е във възможността си да се каже какво ще се случи точно тази зима.“

Антон Иванов подчерта, че решение на проблемите с по-ниските приходи заради намаления добив на въглища може да има, ако се отпусне заем от 50 милиона лева от енергийнияа холдинг за "Мини Марица-Изток", и така ще може да се изкара зимата. „Не казвам, че така ще решим проблемите. Но когато въпросът се е свел до решаване на проблема само за утрешния ден, то това никога не е добро. След като сме изпуснали възможността да го решаваме дългосрочно, стратегически, това ще е все по – непопулярно.“

Засега не се очаква недостиг на ток у нас, а цената на тока ще е горе-долу такава, каквато е в целия регион, коментира още Иванов. „Сега пазарната цена е ниска, но през зимата, разбира се, ще е по-висока. Цените все повече ще се определят от пазарните модели в региона“.

„Студеният резерв не е проблем. Но тази година се възприе модел, който е различен от практиките в Европейския съюз. Може да платим глоби за в бъдеще…Но за догодина не може да прилагаме този тип модел – с командно-административни методи да работим на пазара“, категоричен е Антон Иванов.

Досега осигуряването на студения резерв ставаше чрез търг от енергийния системен оператор, а сега ще се извършва чрез пряко възлагане на избрани доставчици без търг.

Мини Марица Изток
заем
БЕХ
спад в производството
проблеми
Антон Иванов
синдикати
искане
По статията работи:

3E news