НАЧАЛО » ����������������

"Алфа рисърч": Здравеопазването се радва на доверието на само 0.1% от българите

61% от участниците в проучването определят като най-сериозни проблеми високите разходи на семействата за лекарства

fb
3E news
fb
14-07-2014 06:20:00
fb

Здравната система се радва на одобрението на едва 0.1% от българите, показва национално представително проучване на "Алфа рисърс" сред 1013 български граждани в периода април-май 2014 г. , което публикува Националната пациентска организация Определението „лошо” или „много лошо” се дава на здравеопазването от 70% от запитаните, за 26% то е нито добро, нито лошо, а само 4% го определят като по-скоро добро.
На въпроса за най-важен национален приоритет, 84% от запитаните определят здравеопазването като най-важен приоритет за България. Икономиката на страната е на второ място със 76%, последвана от демографската криза и образованието.

Според данните от проучването, 78% от българите смятат, че парите, които се отделят за здраве в България, са недостатъчни. Само 5% от българите са на мнение, че средствата, които се отделят за здравеопазване са достатъчни.

61% от участниците в проучването определят като най-сериозни проблеми в здравеопазването в България високите разходи на семействата за лекарства. Въпреки че цените на лекарствата в България са най-ниските в ЕС, българските граждани заплащат от джоба си 56% от стойността на лечението си. Причините за това са в недофинансираната здравна система. Лошото състояние на болниците и здравните заведения е проблем за 41% от запитаните, последвано от високите разходи на пациентите за здравни услуги. 71% от българите не са съгласни да предприеме увеличаване на здравните вноски над сегашните 8%.

Българите виждат 3 основни начини за увеличаване на бюджета за здравеопазване в страната. 60% от гражданите над 18 години са на мнение, че ДДС-то за лекарства трябва да се премахне изцяло, а само 2% подкрепят настоящата ставка.

57% от участниците в проучването смятат, че държавата трябва да заплаща пълния размер на здравната вноска за пенсионери, деца и учащи се.

Най-голям брой – 75%, са подръжниците на идеята, че държавните служители, служителите в МВР и съдебната система, трябва да се осигуряват напълно върху реалните си доходи. Само 8% от запитаните са против тази мярка. При по-подборен разбив се вижда, че почти 70% от отговорилите, които са отбелязали, че работят в държавния сектор на икономиката, също са съгласни, че трябва да се осигуряват върху реалните си доходи. Само 14% от тях не са съгласни с тази мярка.

 

здравна система
проучване
доверие
здравеопазване
Национална пациентска организация
Алфа Рисърч
По статията работи: