НАЧАЛО » ������������������

От началото на годината медта е поскъпнала със 17 процента

fb
3E news
fb
22-02-2021 04:32:40
fb

Медта продължава да поскъпва предвид очакванията, че масовата ваксинация срещу COVID-19 и стимулиращите мерки на правителствата и централните банки ще помогнат за възстановяването на икономиката. Това на свой ред води до повишаване на търсенето на промишлените метали, отбелязват от Trading Economics.

По време на търговията в понеделник, котировките на мартенските фючърси за медта на борсата Comex са нараснали с 0,9 % - до 4,111 долара за фунт. В петък цената им се е увеличила с 4,4 %. През последната година металът е поскъпнал с 57 %, а от началото на 2021 г. - почти със 17 %.

Медта, която се приема като барометър за световната икономика демонстрира рали от средата на март миналата година, когато стойността й спадна до многогодишен минимум. Освен безпрецедентната подкрепа на правителствата благоприятен фактор за пазара е и преходът към възобновяемите източници на енергия, пише MarketWatch.

Дефицитът при доставките на мед, заради ограниченията, въведени във връзка с пандемията е допълнителен фактор в подкрепа на цените. Въпреки че обемите за доставки трябва да се увеличат през 2021 г., те няма да могат да покрият търсенето още няколко години, смятат от Exploration Insights. Според старши съветникът Брент Кук повишението на доставките се очаква да са от 1,5 до 3,5 %, но темповете на ръста на потреблението ще са по-високи.

По данни на International Copper Study Group през януари-октомври 2020 г. дефицитът на мед в света е бил около 480 хил. тона, производството се е увеличило с 1,5 %, а потреблението с 2 % за същия период.

метали
мед
борси
цени
LME
По статията работи:

3E news