НАЧАЛО » ������������������

Цената на медта надхвърли 4,3 долара за фунт, от началото на годината е поскъпнала с почти 23 процента

fb
3E news
fb
25-02-2021 01:57:27
fb
източник: архив

Цената на медта на Лондонската борса на метали (LME) прехвърли нивото от 4,3 долара за фунт за пръв път от август 2011 година.

Продължаващото рали на пазара на цветни метали се дължи на очакванията, че масовата ваксинация срещу COVID-19 и стимулиращите мерки на правителствата и централните банки ще помогнат за възстановяването на икономиката. Това от своя страна предизвиква повишено търсене на промишлените метали, отбелязва Trading Economics.

Медта, която се приема като барометър за състоянието на световната икономика демонстрира рали от средата на месец март миналата година, когато стойността й спадна до минимум. Освен безпрецедентната финансова подкрепа на правителствата благоприятен фактор за пазара е преходът към възобновяемите енергийни източници. Дефицитът на доставките на мед заради ограниченията, въведени във връзка с пандемията е допълнителен фактор в подкрепа на цените.

По време на търговията в четвъртък котировките на договорите за месец март за медта на борсата Comex поскъпнаха с 0,5 % - до 4,316 долара за фунт. За последната година металът е поскъпнал с 67 %, в това число от началото на 2021 г. - почти с 23 %.

метали
мед
борси
цени
LME
По статията работи:

3E news