НАЧАЛО » ������������������

Доларът е стабилен спрямо повечето си основни конкуренти след две поредни колебливи сесии

Валутата на Перу дстигна рекордно дъно, а биткойтът и етериумът отново търгнаха надолу

fb
3E news
fb
08-06-2021 10:06:27
fb

Американският долар намира подкрепа във вторник след две поредни колебливи сесии, без ясно изразена посока, въпреки че започваха търговията в Азия и Европа с нарастване. Инвеститорите очакват американските данни за инфлацията за май, които ще бъдат обявени в четвъртък. По-слабите от очакваните данни за заетостта, обявени миналия петък не промениха опасенията за по-ранно от планираното намаляване на паричните стимули за икономиката от Федералния резерв на САЩ (Фед).

Индексът ICE Dollar, който отчита динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши с 0.13% до 90.059 пункта, отдалечавайки се от 4.5-месечното дъно от 89.533 пункта, достигнато в края на май (първия ред от миналата седмица)*.

„Страховете остават, че Фед може да започне да обсъжда намаляването на проггламата за изкупуване на активи (облигации) по време на насроченото за следващата седмица месечно заседание на борда на Фед“, обобщи за „Ройтерс“ Филип Ви, валутен анализатор в базираната в Сингапур DBS Bank. "Особено след коментара на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, че по-високите лихвени проценти в САЩ ще бъдат от полза за икономиката", подчерта експертът.

В неделя Йелън каза в интервю за „Блумбръг“, че малко по-високите ставки всъщност биха били от полза за американската икономика.

Независимо от това, данните за заетостта от миналия петък, които показаха увеличение с 559 000 на новоразкритите работни места извън селското стопанство през май, докато анализаторите прогнозираха 650 000 прогнози, парираха до известна степен опасенията, че Фед ще намали програмата си за изкупуване на активи, която предвижда всеки месец да се купува облигации в размер на 120 млн. долара.

„Не че цифрите за заетостта са слаби, но те смутиха инвеститорите, защото бяха много завишени очакванията пред доклада на Министеството на труда, което подложи на натиск долара“, каза Шиничиро Кадота, старши валутен анализатор на британската банката Barclays в Токио .

Затова и в момента повечето инвеститори очакват следващата седмица Фед да представи план за намаляване на покупките на облигации по-късно тази година, като реалните намаления най-вероятно ще започнат в началото на следващата година.

Британският паунд спадна с 0.29% до 1.4137 долара, а австралийският долар се понижи по-слабо с 0.18% до 0.7739  щатски долара, но волатилността и при двете валути, обаче, е силно свита до най-ниското си ниво от началото на 2020 г., преди пазарите да бъдат засегнати от пандемията COVID-19.

Отстъплението на еврото е още по-слабо, само с 0.08% до 1.2179 щатски долара, докато китайският юан нарасна с 0.09% до 6.3903 юана за един долар. В същото време японската йена отчита спад с 0.10% до 109.460 йени за един щатски долар.

Сред валутите на развиващите се пазари мексиканското песо се задържа на ниво от 19.835 песос за един щатски долар, доближавайки се до най-високото си ниво от края на януари, след като изборите от неделя потвърдиха, че партията Морена на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор остава най-голямата политическа сила в страната, но с намалено мнозинство в парламента.

За разлика от това, перуанският сол спадна до рекордно ниско ниво от 3.93 поруански сола за един американски долар, след като социалистът Педро Кастило изпревари десния си съперник Кейко Фуджимори на изборите за президент на страната.

След вчерашния си възход, криптовалутите отново потънаха. Биткойнът спадна с 2% до триседмично дъно от 32 418 долара, докато етериумът се понижи двойно, с 4% до едноседмично дъно от 2431.93 долара.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов