НАЧАЛО » ������������������

Банките в еврозоната теглиха от ЕЦБ рекордните 1,31 трлн. евро заеми

fb
3E news
fb
19-06-2020 11:06:35
fb

В четвъртък банките от еврозоната взеха назаем рекордните 1,31 трилиона евро от ЕЦБ, възползвайки се от отрицателните лихвени проценти, за да посрещнат нарастващото търсене на кредити от компании, засегнати от най-дълбоката в историята рецесия в резултат на Covid-19.

Стартирани преди шест години, целевите операции на ЕЦБ за дългосрочно рефинансиране на банките (TLTRO) бяха преработени по-рано тази година, за да помогнат на икономиката на еврозоната да се справи с коронавирусната криза. През април ЕЦБ взе решение да предоставя рефинансиране на банките при супер облекчени условия, като лихвата по тригодишните заеми беше определена на минус 1%.

На днешния TLTRO аукцион ЕЦБ предостави свежо финансиране на търговските банки от еврозоната в размер на рекордните 1,31 трлн. долара, което беше в рамките на очакваното от анализатори, търговци и икономисти, предаде БНР.

Въпреки че предоставените заеми бяха повече от два пъти по-големи от всички предишни подобни операции на ЕЦБ, нетната сума е далеч по-малка, тъй като най-вероятно търговските банки прехвърлиха около 750 млрд. евро от по-ранно финансиране от ЕЦБ чрез TLTRO към новопредоставените заеми, за да се възползват от рекордно ниската отрицателна лихва.

Въпреки днешният рекорден по размер аукцион не се наблюдава това да се отразява съществено на облигационния пазар на еврозоната.

Доходността на италианските 10-годишни държавни дългови книжа все пак се понижи към 1,33%, достигайки ново най-ниско дъно от края на месец март, докато тази на двегодишните краткосрочни книжа на Италия падна за кратко до дъно от 0,12%, преди доходността и на двата типа книжа да върне леко нагоре към нива съответно от 1,35% и 0,15%.

Днешните TLTRO операции се очакват да окажат подкрепа предимно на по-краткосрочни книжа, и по-специално на тези от Италия.

Евтините заеми от ЕЦБ предлагат на банките възможност за извършване на търговия (carry trade), при която те могат да използват получените средства за закупуване на активи с по-висока доходност, като например краткосрочни италиански държавни облигации, което би трябвало да увеличи търсенето на тези активи и да намали тяхната доходност.

Днес също така имаше емитиране на огромен по-размер държавен дълг, като Испания пласира облигации за 5,88 млрд. евро, а Франция продаде обикновени свои облигации за 11 млрд. евро и инфлационно-обвързани книжа за 2,43 млрд. евро.

ЕЦБ
банки
еврозона
заеми
По статията работи:

3E news