НАЧАЛО » ������������������

Доларът на загуба във вторник след многоседмичния си връх в понеделник в очакване на изненади от Федералния резерв на САЩ

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), след като нарасна в началото на азиатската търговия, загуби 0.06

fb
3E news
fb
15-06-2021 11:06:00
fb

Във вторник в началото на азиатската търговия американският долар следваше възходящия си тренд от понеделник, достигнал многоседмични върхове, привличайки подкрепа от търговци, които подхождат предпазливо с ограничени сделки, очаквайки дори изненада от Федералния резерв на САЩ (Фед), който днес започва месечната си среща за юни. След старта на търговията в Европа, обаче, настъпи обрат и американската валута рязко се понижи спрямо основните си конкуренти.

Пазарите не очакват незабавни промени в паричната политика, но тъй като доларът поскъпва застрашително, инвеститорите са склонни да чуят всякаква промяна в тона на Фед, който може да предизвика рали не само на финансовите, но и другите пазари – фондови и стокови.

Досега членове на борда на Фед, водени от председателя Джером Пауъл, подчертаваха, че нарастващият инфлационен натиск е преходен и свръх меката парична полтика ще остане без промяна още известно време, въпреки че последните икономически данни пораждат опасения, че ценовият натиск може да предизвика по-ранен повод за промяна.

„Фед се конфронтира с пазарите и продължава да върви въже от рискове между прехода към промяна на паричната политика и истерията на пазарните участници“, обобщи за „Ройтерс“ Вишну Варатан, ръководител на екипа за анализи в клона на японската банка Mizuho в Сингапур. Той смята, че „солидното икономическо възстановяване на САЩ, съпроводено с инфлация на 13-годишен връх, изисква някакво признание, ако не и отговор“. Варатан посочва като най-много заплашени от рисковете, предизвикани от поскъпването на долара, еврото, австралийският и сингапурският долари, както и японската йена.

В допълнение към традиционната декларация за скоростта и обема на обратно изкупуване на активи, ще бъдат публикувани икономическите прогнози, и най-вероятно информация относно по-нататъшната динамика на лихвените проценти.

Анализаторите смятат, че Фед няма да подава сигнали за плановете са за постепенно намаляване на обема на обратно изкупуване на облигации по-рано от август-септември тази година.

В същото време анкетираните от „Блумъбрг“ анализатори смятат, че промяна на лихвените проценти може да има чак през 2023 година, което може да потвърдено в сряда.

Преди изявлението и пресконференцията на Фед в сряда инвеститорите ще наблюдават внимателно данните за продажбите на дребно в САЩ и проучването за производствената активност, които ще бъдат публикувани по-късно във вторник, от окито може да разберат накъде се движи американската икономика.

Днес се очаква да бъдат публикувани окончателните данни за промените в потребителските цени в Германия и Франция, от които пък ще стане ясно как се развива инфлацията в двете най-силни икономики в ЕС.

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), след като нарасна в началото на азиатската търговия, загуби 0.06%*.

Еврото се повиши с 0.17% до 1.2139 долара. Анализаторите от нидерландската финансова група ING смятат, че еврото може да поскъпне до 1.25 долара до края на лятото, ако реалната доходност на американските държавни облигации остане значително под нулата и макроикономическите данни в еврозоната са оптимистични.

Трите съименника – австралийския, новозеландския и канадския долари, също нарастват спрямо американската валута, съответно: с повишение от 0.02% до 1.2962 австралиеца, с ръст от 0.23% до 1.3965 кивита и с нарастване от 0.09% до 1.2129 канадски долара.

Британският паунд се търгува близо до нивото си понеделник, като се повишава незначително с 0.01% до 70.85 пенса за един долар, което се дължи най-вече на обявеното от премиера Борис Джонсън удължаването на карантинните мерки в Англия за още 4 седмици, като измести крайния срок за тяхното вдигане от 21 юни до 19 юли, за да може през това време да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 по-голям брой жители на Обединеното кралство.

При криптовалутите биткойнът продългжава възхода си от понеделник, като нарасна с нови 1.34% до 40 331 долара, след като в неделя шефът на Tesla Илон Мъск заяви в неделя заяви, че производителят на автомобили може да възобнови търговията си с биткойни, ако „миньрорите“ на криптовалути използват само енергия от възобновяеми източници за тяхната обработка.

Другият набиращ популяронст етериум поскъпна с нови 3.15% до 2 622 долара.

*Валутните курсове са актуални към 11:00 часа българско време.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов