НАЧАЛО » ������������������

Доларът на загуба, в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на щатския долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и и шведска крона), се понижи с 0.02% и е близо до най-ниското ниво през последните четири месеца

fb
3E news
fb
09-06-2021 11:06:00
fb

Американският долар отстъпва спрямо повечето основни валути в сряда, а инвеститорите очакват предстоящите данни за инфлацията в САЩ и срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ). И двете събития са в четвъртък, а пазарните участници се надяват да получат информация за темпото на глобалното възстановяване и какво мислят членовете на регулатора в еврозоната относно стимулиращите програми и дали ЕЦБ няма да реши да започне поетапно ограничаване на текущата програма за закупуване на облигации.

Ако инфлацията в САЩ за май надхвърли прогнозите, доларът ще се повиши, твърдят анализатори. В същото време инвеститорите залагат срещу долара, но са все по-изнервени дали краят на огромния паричен стимул наближава и се опасяват, че повишаването на лихвените проценти може да сложи край на 15-месечната тенденция на спад на американската валута.

Очакванията на икономистите за месечно нарастване на инфлацията в САЩ е с 0.4%, спрямо април, когато потребителските цени се повишиха с 4.2%, максимално ниво за последните 12 години.

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на щатския долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и и шведска крона), се понижи с 0.02%* и е близо до най-ниското ниво през последните четири месеца, отбелязва Trading Economics.

Курсът на еврото спрямо щатския долар се повиши с 0.05% до 1.2177 щатски долара за едно евро, докато японската йена нарасна с 0.02% до 133.290 йени за един американски долар.

Най-съществен ръст отчита британският паунд, който нарасна с 0.16% до 1.4178 долара, спрямо 1.4157 долара при затварян на търговията във вторник.

Австралийският и новозеландският долари също са на плюс спрямо щатския долар. Австралиецът се повиши с 0.10% до 1.2902 австралийски долара за един американски, докато нарастването при „кивито“ и е по-слабо, с 0.01% до 1.3883 новозеландски долара за един американски.

Преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ, китайските данни за производствените цени за май показват най-големия скок от десетилетие, което показва, че бизнесът не покрива по-високи разходи за суровини и че ценовият натиск се разпространява през веригите за доставки. Затова и континенталният китайски юан спадна с 0.11% до 6.3926 юана за един долар.

Търговците на канадски долари също са нащрек преди срещата на централната банка по-късно в сряда. Очаква се банката да запази непроменени основните лихвени проценти, но ще отбележи по-нататъшно свиване на покупките на активи с всякакви изненади както размера, така и сроковете, които могат да стимулират колебания в канадския долар, който се повиши с 0.11% до 1.2095 канадски долара за един американски.

Биткойнът се възстанови от триседмичното дъно, достигнато във вторник, тъй като признаците за предпазливост от страна на институционалните инвеститори и регулаторното внимание стимулираха продажбите на най-популярната криптовалута. Биткойнът се повиши с 1.65% спрямо нивата от вторник, до 34 152 долара. Изненадващо, набиращия популярност етериум, който обиновено се движи в една и съща посока с биткойна, в сряда е на загуба с 1.27% до 2 495 долара.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източник „Ройтерс“ и MarketWatch за криптовалутите.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов