НАЧАЛО » ������������������

Доларът стартира новата седмица с печалби спрямо основните си конкуренти

Индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на американската валута спрямо шестте основни конкуренти (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), нарасна с 0.1% до 90.564 пункта

fb
3E news
fb
14-06-2021 11:06:00
fb

Американският долар поскъпна спрямо основните валути в понеделник, след като отчете най-голямата си седмична печалба от повече от месец, когато търговците затвориха късите си позиции преди дългоочакваното заседание на Федералния резерв на САЩ (Фед), насрочено за вторник и сряда, като резултатите от срещата ще станат известни в сряда, след като затворят пазарите в Европа.

Очакванията са да няма съществени промени в паричната политика на щатския регулатор, най-много да се промени хоризонта за прекратяване на програмата за изкупуване на активи. Освен това, движението на щатската валута през последните седмици се влияеше и от инфлационния натиск и рекордният й скок от 5% за последните 13 години, обявен миналата седмица. Това накара много анализатори и инвеститори да очакват промяна на Фед относно паричната си политика в краткосрочен план.

Многократните коментари на членовете на борда на Фед, че инфлацията ще бъде преходна, помогнаха да се успокоят тези притеснения, но пазарите сега очакват нови сигнали от страна на Фед.

„Поскъпването на долара показва, че инвеститорите са изнервени преди заседанието на Фед“, съобщи за „Ройтерс“ анализаторът на National Australia Bank (NAB) Джейсън Уонг и добави, че „през последния месец изглежда се повтаря припева, че времето за разговори за постепенно намаляване на покупките на облигации е дошло“.

Доларовият индекс (ICE Dollar), който измерва съотношението на американската валута спрямо шестте основни конкуренти (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), нарасна с 0.1% до 90.564 пункта, след като в петък достигна максимум от 90.612 пункта, завършвайки седмицата с повишение от 0.4%*.

Зелените пари спечелиха 0.1% до 1.20980 долара спрямо еврото, след като докоснаха почти едномесечния връх от 1.2093 долара в предишната сесия в петък.

Японската йена също се понижи 0.1% до 109.750 йени за долар, след като в петък спадна до 109.840 за първи път от 4 юни.

Другият индикатор, който влияе съществено върху долара, е доходността на държавните облигации – когато тя спада, доларът поскъпва и обратно. В петък доходността на 10-годишните облигации падна до най-ниските си нива от март, но в понеделник те се възстановиха малко до 1.464% от 1.454% при затваряне на търговията миналия петък. Това даде основание на анализаторите от банката JPMorgan Chase & Co. да прогнозират, че 10-годишните държавни облигации ще поевтинят преди срещата на Фед. Техните колеги от Morgan Stanley се подготвят за тежка изненада от централната банка на САЩ, а екипът на канадската инвестиционна банка TD Securities призова за "тактически къси" позиции по тези облигации.

През последните седмици инвеститорите в облигации се отказват от късите си позиции, тъй като те вярват, че Фед ще потвърди, че няма да се откаже от стимулиращата си политика в близко бъдеще: Централната банка ще продължи да купува държавни ценни книжа и обезпечени с ипотека ценни книжа в същите обеми. Въпреки това, според икономисти, анкетирани от „Блумбърг“, борда на Фед може да обяви намерението си да не увеличава основните лихви преди началото на 2023 г. на фона на ускоряващата се инфлация и икономическия растеж.

На друго мнение са анализаторите от Morgan Stanley, които смятат, че спадналата доходност на 10-годишните американски облигации след публикуването на данните за потребителските цени в САЩ миналата седмица предполага, че пазарите напълно игнорират инфлацията като временна. „След като има промяна в структурата на инфлацията и прехода от временна инфлация към стабилна инфлация, рискът за промяна към затягане на паричната политика на Фед се е увеличил, така че на пазара на облигации може да има тежки изненади“, коментира Гунит Дингра от Morgan Stanley.

Спрямо трите си съименника – новозеландския, австралийския и канадския долари, е на различни позиции: американската валута поевтиня с с 0.14% до 1.4006 „кивита“ за един щатски долар, но поскъпна незначително с 0.03% до 1.2975 австралийски долара и с 0.004% до 1.2155 канадски долара.

Спрямо британския паунд американският долар също отчита ръст от 0.14% до 0.7092 паунда за един щатски долар.

На пазара на криптовалути, най-популярният - биткойнът нарасна с 1.33% до 36 892 долара, след като в неделя скочи с 10% до 39 000 долара спрямо нивото си в петък, след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск написа в туитър, че производителят на електрически автомобили ще възобнови транзакциите си биткойни, когато „миньорите“ докажат, че използват само възобновяема енергия. От началото на юни биткойнът се колебаеше около 35 000 долара, като в един момент дори слезе до 31 000 долара, след като само преди два месеца достигна рекордно високо ниво от 64 895.22 долара, припомня „Ройтерс“.

Набиращият популярност етериум нарасна с 0.02% до 2 468.18 долара, след като в предходната седмица се търгуваше в диапазона между 2 450 и 2 500 долара.

*Валутните курсове са актуални към 11:00 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов