НАЧАЛО » ������������������

Доларът достигна двумесечен връх след подобрената икономическа прогноза от Федералния резерв на САЩ

Индексът ICE Dollar, който отчита динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши с 0.29% - до 91,484 пункта първи път от 19 април, след като скочи

fb
3E news
fb
17-06-2021 11:06:32
fb

Американският долар се повиши в четвъртък до най-високото си ниво спрямо основните валути от близо два месеца, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) неочаквано обяви новите прогнози след юнското си заседание, приключило в сряда, от които става яето, че повишаване на основните лихви ще има през 2023 г., а не през 2024 г., както беше според предишната прогноза  след мартенското заседание на Фед. От разпространеното съобщение, което цитира „Ройтерс“, Фед ще запази без промяна основния лихвен процент на федералните фондове в диапазона от 0% до 0,25% годишно.

Според анализатори, доларът е бил подкрепен от „ястребовите“ сигнали (по-твърд тон) от последната среща на Фед, като заяви, че ще продължи да изкупува активи на обща стойност 120 милиарда долара месечно, "докато не бъде постигнат значителен напредък към целите за максимална заетост и ценова стабилност". Тези решения бяха очаквани от инвеститори и анализатори.

Новото е, че Централната банка на САЩ повиши прогнозата си за растеж на БВП в страната през 2021 г. на 7% от очакваните през март 6.5%.

"Посланието на Фед към пазарите вероятно беше по-ястребско, отколкото мнозина очакваха", каза експертът на IG Ийп Джун Ронг, цитиран от MarketWatch. В същото време той вярва, че всичко зависи от това колко ще продължи икономическото възстановяване и с какъв темп.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл по време на традиционната си пресконференция след края на срещата беше по-оптимистично настроен по отношение на икономическите перспективи, отколкото преди няколко месеца, заявявайки, че „скоро ще се озовем на много силен пазар на труда“. Той обаче предупреди, че Фед няма да бърза да повишава лихвените проценти.

Индексът ICE Dollar, който отчита динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши с 0.29% - до 91,484 пункта първи път от 19 април, след като скочи с 1% в сряда след пресконференцията на председателя на Фед Джером Пауъл.

Само новозеландският долар постигна някакъв значим напредък спрямо долара сред основните валути в четвъртък, като се повиши с 0.31% до 1.4134 „кивита“ за един долар, след като данните показаха, че икономиката на Нова Зеландия е нараснала много по-бързо от очакваното през първото тримесечие. В сряда новозеландският долар се срина с повече от 1%.

Със значително по-малък ръст е курсът на австралийския долар, който се повиши с 0.13% до 1.3120 австралиеца за един щатски долар.

В групата на „опонентите“ на американската валута е и британският паунд, който прибави минимален ръст от 0.02% до 0.7146 паунда за един долар.

Останалите основни валути са под натиск Доларът се изкачи до почти двумесечен връх от 1.1984 долара за едно евро в четвъртък, нараствайки с 0.37% спрямо предишната сесия, когато отчете ръст с около 1%.

 Курсът на американската валута спрямо японската йена се повиши с 0.61% до 110.825 йени, ниво, което не е наблюдавано от 1 април. В петък инвеститорите очакват резултатите от юнското заседание на Банката на Япония, което се провежда в четвъртък и петък.

Криптовалутите също бяха засегнати от силата на долара, като биткойнът спадна с 1.75% до 39 170 долара, сред като отчете скок от 4.5% в сряда. Втората по популярност криптовалута - етериумът също спадна до 2 438 долара след скока със 7% в сряда.

*Валутните курсове са актуални към 11:00 часа българско време, източник „Ройтерс“ и MarketWatch.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов