НАЧАЛО » ������������������

Доларът възстановява загубите си в очакване на данните за инфлацията в САЩ и заседанието на ЕЦБ

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) добави 0.1%

fb
3E news
fb
10-06-2021 01:06:51
fb

При откриване на търговията в Азия в четвъртък доларът се движише близо до петмесечно дъно спрямо основните валути, но още на старта на търговията в Европа посоката се промени. Инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ и срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-късно през деня, за да получат стимул за активизиране на търговията на валутни пазари.

След старта на търговията в Европа щатският долар възстанови частично загубите си спрямо повечето основни валути като еврото и британския паунд, но все още е на загуба спрямо азиатските валути – японска йена, австралийски и новозеландски долари, както и спрямо китайския юан.

Данните за инфлацията в САЩ ще бъдат публикувани след като затворят пазарите в Европа, но негативните очаквания вече са „отчетени“. Прогнозата на анализаторите, анкетирани от Trading Economist, са за ускоряване на инфлацията до 4.7% на годишна база, след като през април Министерството на труда на САЩ обяви поскъпване на потребителските стоки с 4.2%, което представлява най-бързото нарастване на инфлацията от септември 2008 г.

Не липсват и различни очаквания от анализатори и инвеститори, които се дължат на уверенията преди време на Федералния резерв на САЩ (Фед), че инфлационният натиск е временен, тъй като икономиката продължава да се възстановява от кризата, причинена от пандемията COVID-19. Но като цяло преобладава безпокойството на анализатори и търговци.

Другият инвеститорски фокус днес е насочен към срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ). След която най-вероятно ще бъде обявено, според анализатори, анкетирани от „Ройтерс“, че засега промяна на основните лихви не се предвижда, но темпът на изкупуване на облигации по Програмата за спешни покупки на активи заради пандемията (PEPP) през третото тримесечие ще остане на нивото от второто тримесечие (20 млрд. евро). Най-вероятно срокът на PEPP, който е планиран до март 2022 г., ще бъда намален, без да се използва цялата сума от 1.85 трлн. евро по PEPP. В същото време регулаторът може да даде по-оптимистична оценка на перспективите за икономиката на еврозоната, докато прогнозите за инфлацията се очаква да останат практически непроменени.

Очаква се пресконференцията на председателя на ЕЦБ Кристин Лаград да започне в 15:30 часа българско време.

Затова и инвеститорите са възприели изчаквателна позиция не само в четвъртък, но и през цялата седмица, ограничавайки търговията.

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), след като спадна в Азия, добави 0.1% по време на търговията в Европа.*

Курсът на еврото спрямо щатския долар се понижи с 0.09% до 1.2167 американски в сравнение с 1.2180 долара в края на предишната сесия.

Спрямо японската йена, обаче, американската валута остана на загуба, като се понижи с 0.13% до 109.460 йени за един долар спрямо 109.630 йени предния ден.

Британският паунд спадна с 0.18% до 1.4092 долара за един паунд. В същото време американската валута изостава спрямо азиатските си съименници – австралийския и новозеландския долари, съответно с 0.15% до 1.2915 „австралиеца“ за един щатски долар, и с 0.08% до 1.3910 „кивита“ за един американски долар. Спрямо китайския континентален юан щатският долар, обаче, се повишава с 0.05% до 6.3898 юана за един американски долар.

Курсовете на долара спрямо други европейски валути като швейцарския франк е с повишение от 0.05% до 0.8961 франка. Спрямо канадския долар американската валута също е с нарастване от 0.07% до 1.2118 канадски долара за един щатски.

На пазара на криптовалути биткойнът е на печалба, като нарасна с 1.11% до 36 808 долара, след като във вторник достигна триседмично дъно от 31 025 долара. Все още, обаче, е далеч от рекорда си от 64 895.22 долара, достигнат в средата на април.

В същото време втората по популярност криптовалута – етериумът, спада с 0.94% до 2 539 долара.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източник „Ройтерс“ и MarketWatch за криптовалутите.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов