НАЧАЛО » ������������������

Съмненията за възстановяване на САЩ потопиха долара, биткойнът на нов рекорд над 48 000 долара

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути, спадна с 0.2% до 90.750 пункта в азиатската търговия, доближавайки се до най-ниското си ниво от 90.963 пункта от началото на годината, достигнато на 22 януари

fb
3E news
fb
09-02-2021 10:02:41
fb

Доларът се понижи във вторник до най-ниското си ниво за седмица, тъй като инвеститорите започнаха да поставят под съмнение очакванията за по-бързо възстановяване на САЩ отколкото където и да било другаде по света от пандемията, заради скорошното рали на щатската валута и на акциите на „Улострийт“.

Биткойнът остана в светлината на прожекторите, тъй като достигна рекорден връх над 47 000 долара, като направи почти 20% скок за една нощ, най-големият от 2017 г. насам, след като мажоритарният собственик наTesla Илон Мъск обяви 1.5 милиарда долара инвестиция в криптирани активи.

Вижте още: Нов рекорд на биткойна след новината за инвестиции на Tesla в най-популярната криптовалута

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути, спадна с 0.2% до 90.750 пункта в азиатската търговия, доближавайки се до най-ниското си ниво от 90.963 пункта от началото на годината, достигнато на 22 януари. Американската валута започна отново да се понижава от петък, когато разочароващите данни за заетостта спряха възхода му, когато в един момент зелените пари достигнаха двумесечен връх от 91.600 пункта.

Инвеститорите купуват долара благодарение на по-бързото разпространение на ваксини в Съединените щати в сравнение с повечето други страни по света и тъй като демократите предприеха ускорено приемане на спасителния пакет на президента Джо Байдън в размер на 1.9 трилиона долара в подкрепа на икономиката, засегната от COVID-19.

Много анализатори, обаче, смятат, че огромните фискални разходи, съчетани с продължаващата свръхмека парична политика на Федералния резерв на САЩ (Фед), ще натиснат долара в дългосрочен план.

„Изводът е, че ефектът от грамадните стимули скоро ще изчезне, задълбочавайки нарастващия дефицит по текущата сметка на САЩ, което ще окаже натиск върху щатския долар“, прогнизира валутният анализатор на Commonwealth Bank of Australia Джоузеф Капурзо в бележка до клиентите на банката, получена и от „Ройтерс“.

„Закъснялата“ европейска програма за ваксиниране ще ограничи печалбите на евро в близко бъдеще, но Старият континент най-вероятно ще навакса изоставането до лятото, след което единната валута може да нарасне до 1.28 долара за първи път от 2014 г. насам“, очаква анализаторът Капурзо.

Еврото се повиши с 0.31% до 1.2082 щатски долара във вторник, отдалечавайки се от двумесечното дъно от 1.9520 долара, достигнато в петък.

Британският паунд поднови възхода си от май 2018 г., като се повиши с 0.29% до 1.3778 щатски долара.

Доларът спадна с 0.42% до 104.770 японски йени, след като преди това нарасна до 105.765 в края на миналата седмица, за първи път от началото на октомври 2020 година.

Извън форекс пазара, Tesla подхранва стремителния растеж на биткойните, като посочи в годишния си доклад за 2020 г. в понеделник, че е купила от най-популярната криптовалута в света за 1.5 млрд. долара, което е част широката инвестиционна политика на компанията и очаква да започне да приема цифрови активи като платежно средство за своите продукти "в близко бъдеще“.

„Това е повратна точка в нашето виждане за цифровите валути“, каза Джуничи Ишикава, валутен анализатор в IG Securities в Токио. Той смята, че „отсега нататък биткойнът наистина ще се разглежда като актив, който мениджърите да включат в своите портфейли“.

Биткойнът се търгува на ниво от 46 400 долара, след като в началото на азиатската търговия във вторник постигна рекорд от 47 565.86 долара, а в следобедната установи нов исторически рекорд от 48 216 долара (повишение от близо 4 на сто), предаде “Ройтерс”.

Основният конкурент на най-популярната виртуална валута – етериума, се търгува на ниво от 1784.85 щатски долара, след като достигна безпрецедентните 1784.85 в края на търговията в понеделник в САЩ.

По-рисоквите фиатни валути също получиха подкрепа, не само заради спадащия долар, но и заради възхода на пазарите на акции в Азия.

Австралийският долар спечели 0.33%, достигайки 0.7726 щатски долара, докато съседът му от другата страна на Тасманово море – новозеландският долар прибави 0.41% до 0.7247 американски долара.

Анализаторите на австралийската банк Westpac прогнозират, че валутата в Нова Зеландия ще нарасне до 75 американски цента, написа анализаторът Имре Шпейзер в съобщение до клиентите на кредитната институция във вторник.

„Пазарите признаха успеха на Нова Зеландия в борбата срещу COVID-19 и сега очакват започналото икономическо възстановяване, тъй като последните икономически данни изненадаха дори и най-оптимистично настроените експерти“, пише още в съобщението на анализатора.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойни
По статията работи:

Георги Вулов