НАЧАЛО » ������������������

Минималната заплата по браншове и професии ще действа от 2021 година

Ще продължи да има и универсална минимална заплата, но по браншови би трябвало да е по-висока, обясни социалният министър Деница Сачева

fb
3E news
fb
19-06-2020 11:44:00
fb
Снимка: Кадър от предаване на БНТ

Договарянето на минимални работни заплати по браншове и професии, което ще стартира през тази година, и ако бъде финализирано успешно, ще започне да действа от 2021-ва година. Това каза в сутрешния блок на БНТ социалният министър Деница Сачева.

По нейните думи, това означава, че ще продължава да има универсална минимална работна заплата, но на практика във всички браншове минималните възнаграждения би следвало да са над тази заплата, защото те тепърва ще се договарят между синдикатите и работодателите.

Вижте още: Петкова: Пълна либерализация на пазара на ток в следващите от 3 до 5 години

Социалният министър определи като изключителен прогрес подписаното преди дни тристранно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите, а договарянето на минимално възнаграждение по браншове, като едно от много важните.

Сачева допълни, че продължава практиката – работодателите да изплащат първите три дни от болничните на служителите си. "Когато говорим за три дни болнични, най-ефективният контрол може да бъде изпълняван именно от работодателя, защото той най-добре познава работниците си и знае кои от тях може да злоупотребят", аргументира се социалният министър.

Санкции за недеклариран труд

Тя обяви, че ръководеното от нея министерство предлага значително увеличаване на глобите за недеклариран труд – между 15 и 20 хил. лева за работодател, който недекларира труда на работниците си, и между 5 и 20 хиляди лева за длъжностно лице. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които министерството публикува за обществено обсъждане.

"Тази тема е изключително важна, тя винаги е била много остра и болезнена, но сега по време на кризата, много ярко видяхме нейните мащабни очертания, защото има хора, които останаха без работа, регистрират се в Бюрата по труда, но за съжаление не биха могли да получат адекватна подкрепа от държавата, защото са работели без договори, и за тях не са били платени съответните осигуровки", поясни идеята си Сачева.

"Смятам, че в бъдеще хората няма да се съгласяват да работят при такива условия, защото виждат, че това е против техните интереси. Даваме по-силен акцент и върху колективното трудово договаряне, за младите работници, които сега започват работа, намаляваме изискването да могат да ползват отпуск при стартиране на работа, от 8 на 4 месеца. Запазва се ограничението от 150 часа извънреден труд, но даваме възможност при договарянето по браншове, този труд да се увеличи до 300 часа годишно".

Със законопроекта се гарантира още, че трудовите договори на учителите няма да бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, в който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия.

Министър Деница Сачева открои и

бъдещите реформи в системата за социално подпомагане

"Това е една система, която съществува дълги години, и тя е изключително важна. Помага на над 2 млн. българи, като най-разпространените помощи са семейните помощи за деца, помощите за хората с увреждания. Това са теми, за които ние трябва да говорим много сериозно, защото има непрекъснат натиск да се въвеждат и нов тип помощи, свързани с либерализацията на енергийния пазар, с цените във водния сектор... По тази тема най-интересните дискусии тепърва предстоят", каза Сачева.

По разчетите на социалното министерство почти 4 000 хиляди домакинства получават семейни помощи и именно там се получавало и най-голямото недоволство от средствата, които получават родителите. Сачева разказа как родители я питали какво да правят с тези 40 лева помощи за едно дете.

 

Минимална заплата по браншове
споразумение между правителство
синдикати
работодатели
социален министър
Деница Сачева
По статията работи:

3E news